NIJE SE ZAUSTAVIO, SVI U ŠOKU: Bajden PROZIVAO Trampa i Putina, da li je moguće da je ovo rekao?(VIDEO)
Bajden, Foto: Profimedia

oštre reči

NIJE SE ZAUSTAVIO, SVI U ŠOKU: Bajden PROZIVAO Trampa i Putina, da li je moguće da je ovo rekao?(VIDEO)

Američki predsednik Džo Bajden pohvalio je novinare koji izveštavaju o ruskoj invaziji na Ukrajinu nastavljajući vašingtonsku tradiciju govora na večeri Grupe dopisnika Bele kuće u subotu uveče.

Objavljeno:

Nakon što je dve godine bila otkazivana zbog pandemije, a ranije ju je bojkotovao Donald Tramp za vreme svog predsedničkog mandata, večera je ponovno održana uz nastup komičara Trevora Noe.

Bajden je govor počeo šalama o sopstvenoj nepopularnosti u javnosti, svojoj starosti i Trampovoj nenaklonosti prema medijima.

- Ovo je prvi put da je predsednik prisustvovao ovoj večeri za šest godina. To je razumljivo. Imali smo užasnu kugu - praćenu sa dve godine kovida - rekao je Bajden.

- Stvarno sam uzbuđen što sam večeras ovde sa jedinom grupom Amerikanaca sa nižim rejtingom od moga - rekao je.

Komentari su mu zatim postali ozbiljni, pa je zahvalio novinarima na njihovoj hrabrosti u izvešćivanju o Ukrajini i izvan nje, pre nego što je zagovarao nacionalno jedinstvo.

- Otrov nagriza našu demokratiju ... a dezinformacije su u velikom porastu. Vi, slobodni mediji, važniji ste nego ikada u prošlom veku. Stvarno to mislim - istakao je.

Na večeri su bili novinari, izvršni urednici, zvaničnici administracije i slavne osobe, uključujući Kim Kardašijan i komičara Pita Dejvidsona.

Tokom večeri emitovani su slajdovi u čast prve dve crnačke reporterke koje su se priključile Grupi dopisnika Bele kuće i novinara koji su izgubili živote proteklih meseci izveštavajući o ratu u Ukrajini.

Bajden nije mogao da odoli, a da ne podbode ruskog predsednika Vladimira Putina u završnim rečima, prenosi tportal.hr.

- Trevore, stvarno dobra vest je da sada možete da se šalite na račun predsednika Amerike. Ali za razliku od Moskve, nećete završiti u zatvoru - dodao je Bajden komičaru koji je vodio događaj.

Zbog nedavnog porasta broja zaraženih kovidom-19 u Vašingtonu, poduzete su mere opreza.

Organizatori su zahtevali da svaki gost bude testiran na virus, a od poziva su odustali neki vodeći zvaničnici, među njima i stručnjak za zarazne bolesti dr. Entoni Fauči.

Bajden je iskoristio priliku da se našali na račun voditelja Foks Njuza - od kojih mnogi u u programu izražavaju skepticizam prema cepivima - istaknuvši da su morali da dokažu status vakcinacije kako bi prisustvovali.

Grupa dopisnika Bele kuće osnovana je 1914. i gotovo svake godine od 1921. se održava njihova večera kako bi se odalo priznanje novinarima koji prate Belu kuću i prikupio novac za stipendije.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.