PRVA ZEMLJA OBUSTAVILA SVOJ PROGRAM VAKCINACIJE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

EPIDEMIJA SE PREOKRENULA

PRVA ZEMLJA OBUSTAVILA SVOJ PROGRAM VAKCINACIJE!

Zvanično od 15. maja više neće da šalju pozive na vakcinaciju

Objavljeno:

Danska je postala prva zemlja koja je obustavila svoj program vakcinacije protiv kovida-19, dok zdravstveni zvaničnici kažu da je epidemija u državi pod kontrolom.

- Proleće je stiglo, pokrivenost vakcinacijom u Danskoj je visoka, a epidemija se preokrenula. Stoga, nacionalni odbor za zdravlje sada završava programe vakcinacije protiv kovida za ovu sezonu - saopštili su zdravstveni organi.

Prema zvaničnim podacima, 89 odsto ljudi iznad 12 godina u Danskoj je u potpunosti vakcinisano protiv korona virusa, dok je 76 odsto odraslih primilo buster doze.

Skoro polovina dece između pet i 11 godina primilo je jednu dozu vakcine, dok je trećina dobila dve doze.

1 / 9 Foto: Aleksandra Čolić

Danska je u sredu zabeležila 1.386 novih slučajeva, prema podacima Our World in Data.

U saopštenju poslatom mejlom u četvrtak, danska zdravstvena uprava je rekla za Fortune da je epidemijska situacija u Danskoj "povoljna".

- Zbog toga možemo da zatvorimo opšti program vakcinacije za proleće i leto, što znači da se novi pozivi za vakcinaciju više ne šalju - saopštila je uprava.

Zvanično od 15. maja više neće da šalju pozive na vakcinaciju. Međutim, zdravstvene vlasti su rekle da će nastaviti da preporučuju vakcinaciju protiv korona virusa, posebno onima koji su u većem rizikzu da obole od ozbiljnih bolesti. Oni koji su u najvećem riziku mogu da prime četvrtu dozu vakcine u Danskoj.

- Nastavićemo pažljivo da pratimo razvijanje epidemije, i spremni smo da obnovimo opšti program vakcinacije ukoliko dođe do porasta potrebe pre nego što počne nova sezona kovida-19 na jesen - rekle su danske vlasti.

1 / 6 Foto: EPA/Niels Christian Vilmann, Ilustracija

Vlasti će verovatno nastaviti svoj široki program vakcinacije na jesen, a zvaničnici kažu da će verovatno biti potrebe za vakcinacijom pre očekivanog sezonskog porasta infekcija.

Danska je u februaru ukinula skoro sve kovid mere uprkos tome što je bila usred velikog omikron talasa, a slučajevi infekcije su bili na rekordnim nivoima.

Danski zdravstveni zvaničnici su reklamirali takozvani hibridni imunitet - široko rasprostranjeni imunitet stanovništva koji se postiže kombinacijom vakcinacije i infekcije - kao razlog za to što epidemija kovida postaje sve više pod kontrolom.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.