AMERIKA U VELIKOM PROBLEMU: Smanjila se stvar od koje zavisi kompletna egzistencija!
Dolari, Foto: Profimedia

NIJE IM LAKO

AMERIKA U VELIKOM PROBLEMU: Smanjila se stvar od koje zavisi kompletna egzistencija!

Ekonomisti koje je anketirao Rojters prognozirali su da će privreda rasti po stopi od 1,1 odsto

Objavljeno:

Privredni rast u SAD neočekivano se smanjio u prvom tromesečju pošto je rast slučajeva obolelh korona virusom, ali pad proizvodnje daje pogrešnu sliku ekonomije usred solidne domaće tražnje.

Bruto domaći proizvod je pao po stopi od 1,4 odsto na godišnjem nivou u prošlom kvartalu, saopštilo je Ministarstvo trgovine u svojoj proceni od četvrtka. Ovo je bio prvi pad od recesije pandemije pre skoro dve godine. Ekonomija je u četvrtom kvartalu prosšle godine rasla snažnim tempom od 6,9 odsto.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters prognozirali su da će privreda rasti po stopi od 1,1 odsto. Procene su se kretale od niske stope kontrakcije od 1,4 odsto do stope rasta od 2,6.

Pad proizvodnje odrazio je širi trgovinski deficit i umereni tempo akumulacije zaliha. Iako bi naslovna cifra mogla da izazove urlike o stagflaciji i recesiji sa nekih strana, to nije pravi odraz ekonomije.

Potrošnja je bila solidna, a poslovna ulaganja su se naglo ubrzala. To je rezultiralo snažnim povećanjem domaće potražnje - isključujući trgovinu, zalihe i državnu potrošnju u odnosu na 2,6 odsto u četvrtom kvartalu. Konačna prodaja privatnim domaćim kupcima čini otprilike 85 odsto ukupne potrošnje.

Očekuje se da će Federalne rezerve sledeće srede povećati kamatne stope za 50 baznih poena i uskoro početi da skraćuju svoja sredstva. Američka centralna banka podigla je svoju kamatnu stopu za 25 baznih poena u martu, što je prvo povećanje stope u više od 3 godine, jer se bori protiv inflacije. Godišnje potrošačke cene porasle su u martu najbržim tempom u poslednjih 40 godina.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.