FLOJDOV UBICA ULOŽIO ŽALBU NA OSUĐUJUĆU PREDUSU! Krivi porotu?
Derek Šovin, Foto: Profimedia

zastrašeni

FLOJDOV UBICA ULOŽIO ŽALBU NA OSUĐUJUĆU PREDUSU! Krivi porotu?

Mohrman je ukazao na nekoliko slučajeva navodnih propusta tužilaca

Objavljeno:

Derek Šovin, bivši policajac Mineapolisa koji je ubio Afroamerikanca Džordža Flojda, uložio je žalbu na osuđujuću presudu za ubistvo, prenosi Al Džazira.

Šovin tvrdi da je porota bila zastrašena kontinuiranim protestima protiv njega i da je porota bila izložena predrasudama i preteranom publicitetu u vezi sa njegovim slučajem.

Advokati Dereka Šovina zatražili su od Apelacionog suda Minesote da poništi njegovu osuđujuću presudu, poništi odluku i naloži novo suđenje na novoj lokaciji ili naloži ponovno suđenje.

1 / 5 Foto: Profimedia

„Demonizovali su ga u medijima“

Advokat Vilijam Morman, koji zastupa bivšeg policajca, rekao je da suđenje nije trebalo da se održi u okrugu Henepin, gde je Flojd ubijen. U podnesku, advokati su rekli da su porotnici svaki dan bili izloženi vestima koje demonizuju Šovina i veličaju Flojda. „To je bilo više nego dovoljno da porotnici pretpostave da je Šovin kriv“, rekli su.

Mohrman je rekao da je nekoliko potencijalnih porotnika izrazilo zabrinutost tokom izbora žirija da bi se plašili za svoju ličnu bezbednost ako Šovin bude oslobođen. On je dodao da su izrazili zabrinutost zbog sve većeg nasilja. Advokat je rekao da je nekoliko porotnika reklo da su bili zastrašeni merama bezbednosti preduzetim na sudu da bi se učesnici suđenja zaštitili od demonstranata.

U podnesku se takođe navodi slučaj ubistva Dauntea Vrighta u Bruklinu. Ubio ga je policajac tokom suđenja Šovinu. Rečeno je da je porotnike trebalo izdvojiti nakon što ih je porota odabrala kako bi se izbegle predrasude prema izveštajima o tom ubistvu.

Mohrman je ukazao na nekoliko slučajeva navodnih propusta tužilaca, piše Al Jazeera.

Dobio je 22 i po godine zatvora Prošle godine porota u Mineapolisu proglasila je Šovina krivim za ubistvo u ubistvu Flojda, nenaoružanog Afroamerikanca čija je smrt 2020. izazvala proteste širom zemlje tražeći okončanje policijske brutalnosti i rasizma.

Sudija je kasnije bivšeg policajca osudio na 22 i po godine zatvora. Šovin je držao koleno na Flojdovom vratu više od devet minuta tokom njegovog hapšenja u Mineapolisu 25. maja 2020, dok je 46-godišnjak više puta govorio da ne može da diše.

1 / 9 Foto: Profimedia

(Espreso / Al Jazeera)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.