IZ UN TVRDE: Lula ilegalno sprečen da se KANDIDUJE
Lula Da Silva, Foto: Profimedia

OGLASILI SE

IZ UN TVRDE: Lula ilegalno sprečen da se KANDIDUJE

Lula da Silva se sprema da se ponovo kandiduje za predsednika Brazila

Objavljeno:

Panel stručnjaka UN za ljudska prava utvrdio je da bivši brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva ilegalno sprečen da učestvuje na izborima za šefa države 2018. godine zbog predrasude suda.

Odluka Komiteta UN za ljudska prava doneta je sa 15 glasova prema dva i u vreme kada se 76-ogodišnji da Silva sprema da se ponovo kandiduje za predsednika u oktobru.

On je izdao saopštenje u kome navodi da je odluka "pobeda za svakog Brazilca koji veruje u vladavinu prava i demokratiju".

Levičarski vodja opšte poznat kao Lula je prednjačio po anketama da će pobediti na predsedničkim izborima i biti ponovo izabran na mesto na kom je bio od 2003. do 2010. kada ga je savezni sudija Seržio Moro proglasio krivim za korupciju i pranje novca u okviru veilike korupcionaške istrage oko istaknutih političara i poslovnih ljudi.

Zabranjeno mu je da se kandiduje za funkciju predsednika i osudjen je na devet godina zatvora, što je kasnije produženo na 12 godina.

Rio De Ženeiro
Rio De Ženeiro foto: Profimedia

Vrhovni sud Brazila poništio je presudu prošle godine, ocenivši da je sudija Moro delovao sa predrasudom prema bivšem predsedniku, u odluci u velikoj meri zasnovanoj na konverzacijama preko jedne aplikacije poruka izmedju Mora i tužilaca otkrivenih u informativnom portalu "The Intercept Brasil".

Moro je danas ponovo negirao da je uradio išta nezakonito. I on je potencijalni kandidat za predsednika posle razdora sa aktuelnim predsednikom Žairom Bolsonarom koji se kandiduje za drugi mandat.

Pošto je vrhovni sud Brazila ustanovio da je Moro radio sa predrasudama, svi krivični postupci protiv da Silve su prekinuti, rekli su njegovi adovkati na konferenciji za novinare.

Brazilska vlada sada ima 180 dana da odgovori UN-u i kaže kako namerava da ispravi situaciju. Odluke Komiteta UN nisu obavezujuće za vlade.

( Espreso / Agencije )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.