SITUACIJA SA ZAVRTANJEM GASA BUGARSKOJ I POLJSKOJ ODJEKNULA I DO VAŠINGTONA: Bajden otkrio NOVE DETALJE!
Džozef Bajden, Foto: Profimedia

POMOĆ

SITUACIJA SA ZAVRTANJEM GASA BUGARSKOJ I POLJSKOJ ODJEKNULA I DO VAŠINGTONA: Bajden otkrio NOVE DETALJE!

Predsednik SAD rekao da se razmatra kako da se pomogne Poljskoj i Bugarskoj

Objavljeno: 18:36h

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je tokom današnjeg obraćanja u Beloj kući da se vode razgovori kako da se pomogne Bugarskoj i Poljskoj, nakon što je Rusija obustavila isporuku ka ovim zemljama.

Kako je naveo, SAD bi mogle da preusmere prodaju prirodnog gasa da pomognu.

- Poljska je naznačila da ima značajne rezerve gasa, kao i Bugarska, ali ne toliko. Radili smo sa saveznicima iz Japana i možda ćemo preusmeriti prodaju prirodnog gasa iz tih zemalja u Poljsku i Bugarsku. To je sve što trenutno mogu da kažem - poručio je on.

Podsetimo, ruski energetski gigant Gasprom saopštio je juče da je potpuno obustavio isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj jer nisu izvršile plaćanje u rubljama za isporučeno gorivo.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA-EFE/MYKOLA TYS, Profimedia, Google Earth

- Gasprom eksport je obavestio Bulgargaz i PGNiG o obustavi isporuke gasa počev od 27. aprila do trenutka kada izvrše plaćanje kako je predviđeno uredbom - saopštila je kompanija.

Dodaje se da Gasprom eksport nije primio uplate za isporučeni gas u aprilu od tih kompanija do kraja radnog dana u utorak 26. aprila, kada je istekao rok za izmirenje obaveza.

Ruska gasna kompanija je upozorila da su Bugarska i Poljska tranzitne države, zbog čega će "u slučaju nedozvoljenog izvlačenja ruskog gasa iz tranzitnih količina za treće zemlje, isporuke u tranzitu biti smanjene za izvučenu količinu".

( Espreso / Telegraf )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.