BALKANSKA ZEMLJA TRAŽI NAČIN DA PLATI RUSKI GAS, A DA NE PREKRŠI SANKCIJE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

gas

BALKANSKA ZEMLJA TRAŽI NAČIN DA PLATI RUSKI GAS, A DA NE PREKRŠI SANKCIJE!

Grčka, koja se oslanja na ruski gas za više od 30 odsto svojih godišnjih potreba, ima ugovor s Gaspromom koji ističe 2026. godine

Objavljeno:

Grčka planira da sledećeg meseca izmiri račun prema ruskom dobavljaču gasa, Gaspromu, na način koji neće kršiti sankcije Evropske unije protiv Rusije, izjavio je danas grčki ministar energetike Kostas Skrekas.

Glavnom grčkom gasnom preduzeću DEPA dospeva 25. maja račun za plaćanje Gaspromu aprilskih isporuka gasa, rekao je Skrekas za grčki radio Skaj, ne precizirajući u kojoj će valuti biti izvršeno plaćanje, prenosi Rojters.

- Platićemo na način koji neće kršiti sankcije i koji obezbeđuje energetsku sigurnost naše zemlje, naveo je on.

Skerkas je dodao da je Gasprom predložio način plaćanja, čiji se pravni, finansijski i politički aspekti procenjuju, i o čemu treba na sastanku ministara energetike EU sledeće nedelje da se postigne zajednički stav po tom pitanju.

Gasprom je u sredu saopštio da je obustavio isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj pošto su one odbile da plate račune za april u rubljama, što je narigoroznija uzvratna mera Kremlja do sada na međunarodne sankcije prema Rusiji uvedene zbog napada na Ukrajinu 24. februara, navodi britanska agencija.

Grčka, koja se oslanja na ruski gas za više od 30 odsto svojih godišnjih potreba, ima ugovor s Gaspromom koji ističe 2026. godine.

Prema novom ruskom sistemu plaćanja, strani kupci bi trebalo da polože evre ili dolare na račun u Gasprombanci, koja bi ih konvertovala u rublje, prebacila na drugi račun u vlasništvu stranog kupca i i izvršila plaćanje u ruskoj valuti prema Gaspromu.

1 / 7 Foto: Profimedia

Zemlje članice EU su podeljene po pitanju ruskog predloga za obavljanje plaćanja.

Portparol grčke vlade Janis Oikonomu izjavio je danas da je konvertovanje evra u rublje tehničko pitanje.

- Plaćali smo u evrima i plaćaćemo u evrima. Kako će se oni konvertovati u rublje je pitanje koje će biti razjašnjeno, rekao je on na redovnom brifingu za novinare, dodajuću da veruje da će ta procedura "biti kristalno jasna do kraja maja kada budemo morali da izvršimo uplatu Gaspromu“.

Bonus video:

03:55

PLANIRANI CILJ AKCIJE ZASADI DRVO: Duplo veći broj sadnica nego predhodne godine, ambasadorka o najplodonosnijoj sezoni do sad

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.