U RAMŠTAJNU DOGOVORENI REDOVNI SKUPOVI U FORMI KONTAKT-GRUPE: Održavaće se na mesečnom nivou
Lojd Ostin, Foto: Profimedia

AMERIČKA VOJNA BAZA

U RAMŠTAJNU DOGOVORENI REDOVNI SKUPOVI U FORMI KONTAKT-GRUPE: Održavaće se na mesečnom nivou

Sastanku su prisustvovale sve članice EU i NATO

Objavljeno:

Forum u američkoj vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj povodom sukoba Rusije i Ukrajine, na kom je učestvovalo više od 40 zemalja, ubuduće će se održavati na mesečnom nivou u formi kontakt-grupe, saopštio je američki ministar odbrane Lojd Ostin.

Kontakt-grupa će sastanke održavati na istom mestu, u bazi Ramštajn u Nemačkoj, a stalna tema razgovora saveznika, od kojih su neki članovi NATO-a, a neki ne, biće koordinisano jačanje odbrambenih kapaciteta Ukrajine.

Razgovori, koji su održani u nemačkoj vazduhoplovnoj bazi, imali su za cilj da se analizira trenutna ruska ofanziva na istoku Ukrajine i da se obezbedi kontinuiran priliv bezbednosne pomoći Ukrajini, a razmatrana su i pitanja dugoročne bezbednosti Ukrajine i njene odbrambene strategije nakon sadašnjeg sukoba.

1 / 5 Foto: Profimedia

Organizatori su naveli da su skupu fizički prisustvovali predstavnici više od 40 zemalja, a predstavnici nekih evropskih zemalja, Izraela, Australije, Kenije, Tunisa, Južne Koreje i Japana u rad sednice uključili su se putem video veze.

Sastanku su prisustvovale sve članice EU i NATO.

Skup u Ramštajnu označava prekretnicu, jer su se konsultacije između zapadnih saveznika pretvorile u indirektnu vojnu koaliciju, prenosi Euroaktiv.

Ukrajina je navodno, od učesnika foruma zatražila različito naoružanje, od artiljerije, dronova i tenkova do protivbrodskih raketa i borbenih aviona.

Nemačka je juče u Ramštajnu prvi put najavila isporuku teškog naoružanja Ukrajini i obećala državama istočne Evrope da će sovjetska vojna oprema u njihovim skladištima koju isporučuju Ukrajini biti zamenjena opremom NATO-a, navodi Euroaktiv.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.