SINGAPURSKE VLASTI POGUBILE ČOVEKA ZBOG TRGOVINE HEROINOM! Uprkos njegovim intelektualnim teškoćama
Ilustracija, Foto: Profimedia

tragedija!

SINGAPURSKE VLASTI POGUBILE ČOVEKA ZBOG TRGOVINE HEROINOM! Uprkos njegovim intelektualnim teškoćama

Sud u Singapuru je u utorak odbio i pravni prigovor Darmalingamove majke, otvarajući put za pogubljenje

Objavljeno:

U zemlji sa najstrožijim zakonima protiv trgovine narkoticima, nakon što je više pokušaja za pomilovanje propalo, singapurske vlasti pogubile su malezijskog državljanina Nagaentrana K. Darmalinga, čoveka sa intelektualnim teškoćama, zbog trgovine heroinom u Singapuru.

S obzirom na to da je psiholog procenio da ovaj 34-godišnji državljanin Malezije imao koeficijent inteligencije svega 69 (IQ 69), ovaj slučaj je ponovo stavio pod lupu zakone o netolerantnosti droga u gradu-državi.

Darmalingam uhapšen je 2009. jer je u Singapur uneo 42,7 grama (tri supene kašike) heroina, a osuđen je na smrt 2010. godine.

- Njegov brat čeka da pokupi njegovo telo i odnese ga nazad u njihov rodni grad, Ipoh u Maleziji - preneo je medijima advokat porodice.

Darmalingamov slučaj privukao je međunarodnu pažnju – uključujući Ujedinjene nacije, malezijskog premijera Ismaila Sabrija Jakoba i britanskog milijardera Ričarda Bransona – koji je osudio sudski postupak uprkos njegovom intelektualnom invaliditetu.

Njegov advokat je uložio više žalbi za poništavanje egzekucije, tvrdeći da Darmalingam nije trebalo da bude osuđen na smrt po singapurskom zakonu zato što nije bio u stanju da razume svoje postupke. Međutim, sud u Singapuru je prošlog meseca odbio konačnu žalbu, rekavši da "ne postoje prihvatljivi dokazi koji pokazuju bilo kakvo opadanje mentalnog stanja žalioca nakon izvršenja krivičnog dela".

Sud u Singapuru je u utorak odbio i pravni prigovor Darmalingamove majke, otvarajući put za pogubljenje. Na kraju saslušanja, Darmalingam i njegova porodica su plakali dok su se hvatali za ruke kroz otvor na staklenom paravanu, dok je Darmaling urlikao "ma" - što znači "majka" - u sudnici.

Grupa za borbu protiv smrtne kazne Reprieve saopštila je da će Darmalingamovo „ime ostati upisano u istoriju kao žrtva tragične greške pravde“.

1 / 5 Foto: Profimedia

- Vešanje intelektualno oštećenog, mentalno nezdravog čoveka zato što je bio primoran da nosi manje od tri kašike dijamorfina je neopravdano i flagrantno kršenje međunarodnih zakona koje je Singapur odlučio da se potpiše. Nagenovi poslednji dani su, kao i veći deo prošle decenije, provedeni u mučnoj izolaciji samice. Morao je da traži dozvolu suda da juče poslednji put drži svoju porodicu za ruke. Naše misli su sa Nagenovom porodicom, koja nikada nije prestala da se bori za njega. Njihov bol je nezamisliv - rekla je direktorka ove organizacije Maja Foa.

Singapur ima neke od najstrožih zakona o drogama na svetu. Promet određene količine droge rezultira (na primer, 15 grama heroina) obaveznom smrtnom kaznom prema Zakonu o zloupotrebi droga. Tek nedavno – i nakon što je Darmalingamov slučaj počeo – zakon je izmenjen kako bi se omogućilo da osuđena osoba izbegne smrtnu kaznu u određenim okolnostima.

Bonus video:

04:06

KURIR OTKRIVA ZBOG ČEGA JE RUSIJA ZAPRAVO HTELA DA ZAUZME KIJEV! Detaljna analiza: Suština bitke nije bila u smeni vlasti

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.