EVO I POLJAKA, OGLASILI SU SE POSLE VESTI DA IM RUSIJA ZAVRĆE GAS: Premijer Moravijecki OTKRIO NAJNOVIJE DETALJE!
Foto: EPA-EFE/ RAMIL SITDIKOV / KREMLIN POOL /, Profimedia

BURNO

EVO I POLJAKA, OGLASILI SU SE POSLE VESTI DA IM RUSIJA ZAVRĆE GAS: Premijer Moravijecki OTKRIO NAJNOVIJE DETALJE!

"Spremni smo na potpun prekid isporuka ruskih sirovina"

Objavljeno:

Ruski Gasprom obavestio je Poljsku da od srede ostaje bez ruskog gasa jer obustavlja isporuke preko gasovoda Jamal, potvrdila je danas poljska kompanija PGNiG ali ; poljski premijer i ministarka za klimu saopštili su večeras da je na to Poljska spremna.

Severni tok 2
foto: Profimedia

"Spremni smo na potpun prekid isporuka ruskih sirovina. To važi kako za ugalj tako i za gas iz Rusije. Trenutno je popunjeno 86 odsto kapaciteta naših magacina gasa. Strategije diverzifikacije koje smo obavili omogućavaju nam da se osećamo bezbedno", kazala novinarima ministarka za klimu Ana Moskva.

Premijer Mateuš Moravjecki, koji boravi u Berlinu, kazao je na konferenciji za novinare da je Poljska svesna da ostaje bez gasa iz Rusije.

"Stigle su nam pretnje od strane Rusije, od strane Gasproma. One su vezane za način plaćanja, Poljska poštuje ugovoreno pa Rusija možda želi tako da nas kazni. Poljska se već ranije pripremila za diverzifikaciju isporuka gasa. U stanju smo da obezbedimo domaćinstva", kazao je premijer Moravjecki.

Premijer je podsetio da je Poljska povezana interkonektorima sa gasovodima u Nemačkoj i Češkoj a da ima i terminal za LNG gas u Švinoujšću koji može da prima veće količine tečnog gasa.

Poljska vlada računa da neće imati problema sa snabdevanjem gasom i bez ruskog preko gasovoda Jamal sve do jeseni a tada bi već trebalo da bude dovršen i pušten u pogon gasovod iz Norveške Baltik pajp.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.