KRIZA U NEMAČKOJ! Gotovo polovina kompanija SMANJUJE ulaganja zbog skupe ENERGIJE?
Ilustracija, Foto: Profimedia

KRIZA

KRIZA U NEMAČKOJ! Gotovo polovina kompanija SMANJUJE ulaganja zbog skupe ENERGIJE?

Svaka deseta kompanija razmatra mogućnost potpunog povlačenja iz poslovanja koje troši puno energije, a njih 14 posto razmatra mogućnost otpuštanja radnika

Objavljeno:

Oko 40 posto nemačkih kompanija oseća posledice poskupljenja energije, a gotovo pola njih planira zato da smanji ulaganja, pokazala je anketa.

Gotovo 90 posto kompanija navelo je da će verovatno biti prisiljene da podignu cene, a tri četvrtine njih planiraju više da ulažu u energetsku efikasnost, pokazala je anketa instituta Ifo koju je objavio list Augsburger Allgemeine.

Četvrtina kompanija očekuje da će im cenovni šok postati teret u drugoj polovini godine, prenosi portal Indeks.

Svaka deseta kompanija razmatra mogućnost potpunog povlačenja iz poslovanja koje troši puno energije, a njih 14 posto razmatra mogućnost otpuštanja radnika. Anketa je obuhvatila 1.100 kompanija, većinom u porodičnom vlasništvu, a naručilo ju je Udruženje porodičnih preduzeća.

"Trebaju nam mere koje će korigovati poremećaje u tržišnom takmičenju i zaustaviti nagli rast cena struje", smatra Rainer Kiršdorfer, član uprave udruženja.

1 / 6 Foto: Profimedia

Nemačka vlada najavila paket mera od 16 milijardi evra

Nemačka vlada objavila je u martu paket mera vrednosti oko 16 milijardi evra kojim namerava da pomogne potrošačima s visokim troškovima energije i smanji zaisnost od ruskog gasa nakon ruskog napada na Ukrajinu.

U martu su tarife za gas i struju u novim ugovorima za domaćinstva u Nemačkoj dostigle rekordni nivo, a inflacija je zbog naglog rasta cena prirodnog gasa i nafte dosegnula najvišu brzinu u 40 godina.

Bonus video:

00:15

Konstrakta u luna parku

(Espreso/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.