REČI OLAFA ŠOLCA BI MOGLE DA PODIGNU BURU: Otkrio je svoj stav o UKRAJINSKOJ KRIZI, ŠTA KAŽETE NA OVO?
Olaf Šolc, Foto: Profimedia

nemački kancelar

REČI OLAFA ŠOLCA BI MOGLE DA PODIGNU BURU: Otkrio je svoj stav o UKRAJINSKOJ KRIZI, ŠTA KAŽETE NA OVO?

Nemači kancelar je rekao da mu je prioritet izbegavanje uvlačenja NATO-a dublje u rat

Objavljeno:

Nemački kancelar Olaf Šolc brani svoju politiku prema Ukrajini, dok pitanje isporuke oružja toj zemlji stvara probleme unutar vladajuće koalicije socijaldemokrata, zelenih i liberala.

Od početka sukoba, političari unutar i izvan Nemačke pozvali su najveću evropsku ekonomiju, petog po veličini svetskog izvoznika oružja, da više pomogne Ukrajini u borbi protiv ruske vojske. Šolc je odgovorio na kritike u opširnom intervjuu u petak za magazin Spiegel.

1 / 5 Foto: Profimedia

Što se tiče zabrane uvoza ruskih energenata, Šolc je ponovio svoje protivljenje embargu na uvoz ruskog gasa. „Apsolutno ne vidim kako bi embargo na gas okončao rat“, rekao je on. „Da je (ruski predsednik Vladimir Putin) bio otvoren za ekonomske debate, onda ovaj ludi rat ne bi počeo“, dodao je on.

On kaže da prioritet nije da se NATO meša u rat

Šolc je ranije tvrdio da bi zabrana uvoza gasa nanela više štete nemačkoj nego ruskoj ekonomiji. Nemačka više od polovine svog prirodnog gasa isporučuje iz Rusije. Što se tiče slanja oružja Ukrajini, Šolc je rekao da isporuka bilo kakvog oružja u zonu sukoba već predstavlja „veliku promenu“ u nemačkoj politici izvoza oružja.

On je odbacio ideju da nije voljan da pošalje teško oružje, rekavši da oni koji ga traže nisu svesni "prave situacije". Sposobnost Bundesvera da isporučuje oružje iz sopstvenih zaliha je „u velikoj meri iscrpljena“, tvrdi Šolc.

Nemači kancelar je rekao da mu je prioritet izbegavanje uvlačenja NATO-a dublje u rat.

„Ne sme biti nuklearnog rata“, rekao je on. „Učiniću sve što mogu da izbegnem eskalaciju koja bi mogla da dovede do Trećeg svetskog rata.

Bonus video:

02:38

ESPRESO ANKETA: Pitali smo građane šta misle o dramatičnoj situaciji u Ukrajini

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.