ZA MAKRONA ILI PROTIV LE PEN? Fransukom lideru su ovi glasači bili neophodni za pobedu
Emanuel Makron, Foto: Profimedia

IZBORI

ZA MAKRONA ILI PROTIV LE PEN? Fransukom lideru su ovi glasači bili neophodni za pobedu

Obećao je da će zabraniti plastiku za jednokratnu upotrebu do 2040. godine i podstaći obnovljivu energiju.

Objavljeno:

Emanuel Makron se nada da će mu zelena kampanja pomoći da obezbedi drugi mandat na mestu predsednika Francuske tako što će prikupiti ekološki nastrojene glasače koji su podržali levičarske kandidate u prvom krugu izbora.

U trci protiv nacionalističke rivalke Marin Le Pen, on mora da natera te glasače da izaberu njega umesto da ostanu kod kuće 24. aprila za drugi krug glasanja.

U prošli četvrtak tokom putovanja u Le Havr, gde je svratio u fabriku vetroturbina i napravio teren za jače zelene mere, Makron je bio u punom ekološkom režimu.

- Ako želimo da uspemo u našoj ekološkoj tranziciji, moramo proizvoditi na dekarbonizovaniji način, ali i reciklirati - rekao je Makron lokalnoj radio stanici.

Obećao je da će zabraniti plastiku za jednokratnu upotrebu do 2040. godine i podstaći obnovljivu energiju.

Dodvoravanje "zelenim" glasačima

Makron računa da će mu kampanja o zelenim pitanjima pomoći da se dopadne glasačima koji su podržali Janika Žadoa iz Zelenih, koji je u prvom krugu osvojio 4,6 odsto glasova, i levičara Žan-Lik Melanšona, koji je zauzeo iznenađujuće jako treće mesto sa 22 procenta.

Makron insistira da deli "zajedničku osnovu“ sa Žadoom i Melanšonom "po pitanju ekologije, neutralnosti ugljenika do 2050. i poštovanja Pariskog sporazuma, dok "krajnje desničarski projekat Le Penove negira ove ciljeve“.

On čak prihvata i Melenšonovu frazu "ekološkog planiranja“ – ideju da vlada mora da se bori protiv klimatskih promena tako što će koordinisati mere koje se kreću od zabrane nekih vrsta đubriva do osiguravanja da su domovi pravilno izolovani kako bi se smanjila potrošnja energije.

- Mislim da je ova ideja dobra - rekao je Makron.

Za sada, to ne izaziva mnogo entuzijazma kod Melanšona. Кandidat krajnje levice, koji je klimatske probleme učinio ključnim delom svoje kampanje, nije eksplicitno pozvao svoje birače da podrže Makrona, rekavši samo da Le Penovoj ne treba da "daju nijedan glas“.

Opasnost za Makrona je to što otprilike polovina Melanšonovih pristalica kaže da će preskočiti drugi krug izbora. S obzirom na to da je Makron ispred Le Penove, 53 spram 47 odsto prema anketi "Politika", neophodno mu je da se ti birači pojave.

Protivljenje Makronu među biračima Melanšona je "prilično žestoko“, rekao je Pjer Latril, anketar u Ipsosu, ali je i dalje malo verovatno da će glasati za Le Penovu.

Žado je takođe pozvao svoje glasače da blokiraju Le Penovu, ali je upozorio da "naš glas ne znači podršku projektu koji je Makron zacrtao tokom kampanje“.

To je velika promena za Makrona, koji je lako pobedio Le Penovu 2017. godine, podstaknut zelenim programom koji se kretao od povećanja globalnih klimatskih ambicija i zabrane pesticida do oslobađanja medveda na Pirinejima i smanjenja nuklearne energije.

Pet godina kasnije, mnoga od tih obećanja izgledaju izlizano.

Morao je da povuče porez na gorivo nakon što je to izazvalo višemesečne nasilne proteste pokreta Žutih prsluka. Njegov ministar za životnu sredinu Nikolas Hulo dao je ostavku iz protesta zbog nedostatka uticaja na vladinu politiku.

Građanska konvencija o klimi, grupa od 150 nasumično odabranih građana zamoljenih da se izjasne o vladinoj zelenoj politici, trebalo je da bude zelena politika Makrona. Ali na kraju je mnoge razbesnelo kada vlada nije uspela da prevede sve skupštinske preporuke u zakon. Makronovo nastojanje da se u ustav Francuske uključi zaštita životne sredine i borba protiv klimatskih promena nije uspelo.

Visoki savet za klimu — nezavisno vladino savetodavno telo — kaže da je Makron učinio premalo da ubrza smanjenje emisije gasova staklene bašte u zemlji.

Umesto odustanka od nuklearne energije, Makron sada obećava ambiciozan program proširenja sa 14 novih reaktora do 2050. To ga stavlja u liniju sa Le Penovom i u suprotnosti sa njegovim levičarskim protivnicima, koji su pozvali na postepeno ukidanje nuklearne energije.

Pošto je Donald Tramp napustio Belu kuću, SAD su se vratile kao vodeća sila u oblasti klimatskih promena, ostavljajući manju ulogu Makronu i Francuskoj.

Manje zlo

Iako Makron ne dobija mnogo ljubavi od zelenih, on tvrdi da je bolji po pitanju klime i zaštite životne sredine od Le Penove.

- Projekat Le Penove je da potpuno zaustavi obnovljive izvore energije i da ih zameni nuklearnom energijom, što nema smisla - rekao je Makron u Le Havru, tvrdeći da će nove nuklearne elektrane početi da rade tek oko 2035. tako da ne pokrivaju "ništa od naših potreba u narednih 15 godina“.

Verovatno je da će glasači levice koji odluče da glasaju za Makrona u drugom krugu biti motivisani željom da blokiraju Le Penovu, a ne bilo kakvom snažnom podrškom njegovoj politici, čak i ako obeća da će pojačati zelene ambicije, rekao je Latril.

- Argument borbe protiv krajnje desnice će verovatno biti moćniji od argumenta da on može da vodi levičarsku politiku - rekao je on.

Ako Makron osvoji drugi mandat zahvaljujući glasovima levičara koji se više plaše Le Penove nego što su oduševljeni njime, to neće značiti dobre vesti za predsedničku centrističku stranku "Republika u pokretu" na junskim parlamentarnim izborima.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.