LE PEN "ODUVALA" MAKRONA? Stigli rezultati sa udaljenih francuskih teritorija, ovo su svi čekali
Marin Le Pen, Foto: Profimedia

FRANCUSKA

LE PEN "ODUVALA" MAKRONA? Stigli rezultati sa udaljenih francuskih teritorija, ovo su svi čekali

Građani biraju između Emanuela Makrona i Marin Le Pen.

Objavljeno:

Izlaznost birača u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj do podneva je bio 26,41 odsto, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Građani biraju između Emanuela Makrona i Marin Le Pen.

Prema podacima MUP-a, izlaznost je niža nego u istom periodu 2017. godine kada je bila 28,23 odsto. To je više nego u prvoj rundi održanoj pre dve sedmice kada je do podneva na izbore izašlo 25,48 odsto.

Analitičari smatraju da slaba izlaznost dodatno utiče na neizvesnost konačnog rezultata izbora, prenosi Srna.

Le Pen ubedljivo pobedila na prekomorskim teritorijama

Na osrtvima Martinik i Gvadelupu, kao i u francuskoj Gvajani, gde je glasanje završeno, Le Pen je ubedljivo pobedila Makrona, prema izvorima javnog servisa RTBF, belgijske radio-televizije francuske zajednice. Iste rezultate je preneo i belgijski list "Le Soir".

Prema njihovim saznanjima, kandidatkinja Nacionalnog fronta je dobila 60,7% glasova u Gvajani, 69,6% glasova u Gvadelupeu i 60,9% glasova na Martiniku. U Francuskoj Polineziji, s druge strane, vodi Makron sa 51,8 odsto glasova.

Makron je u Gvajani osvojio 39,3 odsto glasova, u Gvadelupeu 30,4 a na Martiniku 39,13 odsto.

Rezultati su u oštroj suprotnosti sa onima iz 2017: u Gvajani, Emanuel Makron je tada dobio 65% glasova, 75% u Gvadelupu i 77,5% na Martiniku.

U ovim francuskim prekomorskim teritorijama, gde su stanovnici velikom većinom glasali u prvom krugu za lidera levičarskog pokreta Nepotčinjena Francuska, Žan-Lika Melanšona, koji je bio treći u prvom krugu, čini su glasači bili naklonjeni kandidatkinji Nacionalnog fronta. Stoga se čini da su se glasači Melanšona odlučili za krajnju desnicu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.