DANAS FRANCUZI DOBIJAJU PREDSEDNIKA
Le Pen, Makron, Foto: Profimedia

IZBORI

DANAS FRANCUZI DOBIJAJU PREDSEDNIKA

O novom predsedniku odlučivaće skoro 49 miliona birača, a procenjuje se da bi izlaznost mogla da bude oko 72 odsto

Objavljeno: 09:00h

Gotovo 49 miliona Francuza danas izlazi na drugi krug predsedničkih izbora u nadmetati aktuelni predsednik i centrista Emanuel Makron i kandidatkinja ekstremne desnice Marin Le Pen.

Najnovije ankete javnog mnjenja, prognoziraju da će Makron pobediti sa 57 odsto glasova u odnosu na Le Pen, koja bi mogla da dobije desetak procentnih poena manje. Margina pobede ipak bila bi manja nego na izborima 2017. godine, ocenjuje Politiko.

O novom predsedniku odlučivaće skoro 49 miliona birača, a procenjuje se da bi izlaznost mogla da bude oko 72 odsto.

Francuska, Emanuel Makron, Marin Le Pen, Glasanje, Izbori
foto: Profimedia

I dok Makron verovatno ima najveće šanse za reizbor u odnosu na svoje prethodnike, Le Penova se bori za svoju političku budućnost, jer bi poraz u trećem pohodu na Jelisejsku palatu izazvao promene na čelu njene partije Nacionalno okupljanje.

Makron, koji je osvojio veću podršku od svoje rivalke u prvom krugu, rekao je u međuvremenu da ništa ne uzima zdravo za gotovo i da traži širu podršku.

Oni su nekoliko dana pre drugog kruga predsedničkih izbora suočili mišljenja u TV debati, u kojoj su pokušali da ubede građane ko je u boljoj poziciji da poboljša kupovnu moć Francuza i da uspešno vodi spoljnu politiku zemlje.

(Espreso/Novas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.