POSLEDNJA ANKETA PRED IZBORE U FRANCUSKOJ: Makronova prednost je povećana
Marin Le Pen i Emanuel Makron, Foto: Profimedia

drugi krug izbora

POSLEDNJA ANKETA PRED IZBORE U FRANCUSKOJ: Makronova prednost je povećana

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je Makronova prednost porasla od prvog kruga izbora 10. aprila, a da je prednost Makrona u odnosu na Le Pen 10-14 procentnih poena

Objavljeno: 21:10h

Francuski predsednik Emanuel Makron otklonio je veliku prepreku ponovnom izboru boreći se u debati protiv desničarske kandidatkinje Marin Le Pen, pokazuju ankete. Prema anketama, većina gledalaca veruje da je Makron bio pobednik debate, iako se i dalje smatra arogantnim.

Iako je Le Pen delovala uglađenije i smirenije nego u TV duelu na prethodnim predsedničkim izborima 2017, Makron je krenuo u ofanzivu zbog njenih veza sa ruskim rukovodstvom, politikom Evropske unije i ekonomskom politikom. Otprilike 59 odsto gledalaca veruje da je Makron bio ubedljiviji u debati održanoj četiri dana pre nedeljnih izbora, prema anketi sprovedenoj za BFM TV.

Iz toga sledi da skoro tročasovna konfrontacija neće promeniti ishod izbora jer Makron uživa liderstvo u svim anketama.

Makronova prednost prema anketama je povećana

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je Makronova prednost porasla od prvog kruga izbora 10. aprila, a da je prednost Makrona u odnosu na Le Pen 10-14 procentnih poena. Analitičari se slažu da debata nije promenila situaciju u korist Le Penove.

„Da, Emanuel Makron je pobedio, ali je njegov protivnik izbegao ponavljanje prethodne katastrofe“, napisao je na Tviteru bivši francuski ambasador Žerar Aro.

1 / 7 Foto: Profimedia

„Ova debata je ne diskvalifikuje kao ona 2017, ali joj ni ne pomaže da smanji jaz“, dodao je on. U ofanzivi tokom većeg dela debate, Makron je najviše kritikovao Le Penovu zbog kredita njene stranke preko ruske banke za kampanju 2017. godine.

„Govorite o svom bankaru kada govorite o Rusiji, to je problem“, rekao je Makron svom protivniku. „Vi zavisite od ruske moći, zavisite od gospodina Putina“, dodao je on.

Ankete predviđaju pobedu Makrona

Iako Makron uživa prednost izvan statističke greške, činjenica da 3 od 10 birača ne nameravaju da glasaju ili još nisu odlučili za koga će glasati, izborno iznenađenje se ne može otpisati. Očekuje se da će na birališta izaći između 72 i 74 odsto birača, što je najniži odziv od drugog kruga predsedničkih izbora 1969. godine.

Prema anketi Ipsos-Sopra Steria za France Info i Le Parisien, sprovedenoj na uzorku od 1.600 birača, Makron bi trebalo da pobedi Le Penovu sa 57 odsto glasova, a očekuje se da će na izbore izaći oko 73,5 odsto. glasači u drugom krugu.

Makron je u petak održao miting u srednjovekovnom selu Fižak na jugu Francuske, rekavši glasačima da su nedeljni izbori plebiscit o budućnosti zemlje.

“24. aprila imaćemo referendum za ili protiv Evrope. Želimo Evropu“, rekao je Makron, dodajući da se u to vreme održava referendum „za ili protiv sekularne, ujedinjene i nedeljive Francuske“.

U intervjuu za BFM TV, Makron je u petak uporedio predstojeće izbore sa situacijom uoči američkih izbora na kojima je pobedio Donald Tramp, upozoravajući da vođstvo u anketama nije garancija pobede.

„Sledećeg dana su se probudili sa mamurlukom“, rekao je Makron.

On je objasnio da je situacija u Francuskoj slična jer se odlučuje o osnovnom pravcu zemlje i ukazao na nemogućnost anketa da predvide ishod američkih izbora i referenduma o Bregzitu 2016. Takođe je rekao da će Marin Le Pen dobiti više. glasova nego na prethodnim predsedničkim izborima, njegov neuspeh.

Na prethodnim izborima Makron je dobio 66,10 odsto glasova, a Le Pen samo 33,90 odsto.

Bonus video:

02:38

ESPRESO ANKETA: Pitali smo građane šta misle o dramatičnoj situaciji u Ukrajini

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.