PROTESTI ŠIROM EVROPE: Imaju 1 stvar za CILJ
Ilustracija, Foto: Profimedia

demonstracije

PROTESTI ŠIROM EVROPE: Imaju 1 stvar za CILJ

Kako se navodi, oko 50 aktivista ispred predstavništva Nemačke pri Evropskoj uniji u Briselu skandiralo je "budi hrabar kao Ukrajina"

Objavljeno:

Aktivisti za zaštitu životne sredine pokrenuli su danas širom sveta talas protesta povodom Dana planete Zemlje, ističući zahteve među kojima su trenutno najbitniji zaustavljanje uvoza ruske nafte i gasa u evropske zemlje, prestanak izgradnje infrastrukture za fosilna goriva zastupljenost izveštaja o klimatskim promenama u medijima.

Aktivisti su u Berlinu organizovali okupljanje ispred zgrade nemačke vlade, a u Varšavi, Briselu i u drugim prestonicama ispred ambasada ove zemlje, prenosi Rojters.

Kako se navodi, oko 50 aktivista ispred predstavništva Nemačke pri Evropskoj uniji u Briselu skandiralo je "budi hrabar kao Ukrajina", dok su neki ležali na ulici pretvarajući se da su mrtvi, umotani u zastave Ukrajine i odeću ofarbanu tako da izgleda da je krvava.

Nemačka je jedna od zemalja Evropske unije koja se protivi embargu na rusku naftu i gas.

Nastja Pavlenko, ukrajinska aktivistkinja na protestu u Briselu poručila da novac potrošen na ruska fosilna goriva podstiče klimatske promene i rat u Ukrajini.

- Ne postoji novac vredan života dece koja sada umiru u Ukrajini i života ljudi koji će biti raseljeni i ubijeni zbog klimatskih promena - rekla je ona za Rojters.

Desetak aktivista u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine takođe je održalo protest sa transparentima na kojima je pisalo „embargo sada“, a predstavnica ukrajinske organizacije Eko akcija Natalija Gozak poručila je da „evropski političari treba da izaberu između ekonomskih nepogodnosti embarga i smrti Ukrajinaca“, navodi Rojters.

U Sjedinjenim Američkim Državama aktivisti su blokirali jednu njujoršku štampariju, gde su zahtevali da izveštavanje o klimatskim promenama bude zastupljenije u medijima.

Demonstranti su se okupili i na drugim lokacijama, uključujući Bangkok i Stokholm, gde se švedska aktivistkinja Greta Tundberg pridružila školskom protestu.

Cilj protesta je da se širom sveta podigne svest o važnosti zaštite životne sredine.

Protesti se održavaju na Dan planete Zemlje, tri nedelje nakon što su Ujedinjene nacije u izveštaju upozorile da je ostalo malo vremena da se emisije gasova koji stvaraju efekat staklene bašte obuzdaju dovoljno da se spreče najgori uticaji klimatskih promena, prenosi britanska agencija.

Od invazije Moskve na Ukrajinu 24. februara EU je potrošila više od 38 milijardi evra na uvoz ruskog fosilnog goriva, a sve članice su se složile da zabrane od avgusta uvoz ruskog uglja kao deo sankcija Rusiji, ali su podeljene oko toga da li da uvedu hitan i totalni embargo na ruski gas i naftu, navodi Rojters.

Bonus video:

02:38

ESPRESO ANKETA: Pitali smo građane šta misle o dramatičnoj situaciji u Ukrajini

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.