"VAŽNOST OPTIMUSA ĆE POSTATI OČIGLEDNA U NAREDNIM GODINAMA" Ilon Mask podelio INTRIGANTNE vesti o NOVOM projektu
Ilon Mask, Foto: Profimedia

inovacija!

"VAŽNOST OPTIMUSA ĆE POSTATI OČIGLEDNA U NAREDNIM GODINAMA" Ilon Mask podelio INTRIGANTNE vesti o NOVOM projektu

Optimus je prvi put predstavljen u avgustu 2021. tokom Teslinog inauguracionog Dana veštačke inteligencije

Objavljeno:

Izvršni direktor Tesle, Ilon Mask, kaže da će njihov robot, pod imenom Optimus, “vredeti više od poslovanja sa automobilima, i više od FSD-a”.

FSD, ili “full self-driving”, je Teslin napredni sistem koji se oslanja na kamere i tehnologiju kompjuterske vizije za obavljanje nekih zadataka autonomne vožnje. Oni vozači Tesle koji žele FSD za to moraju da plate oko 12.000 dolara, ili da se pretplate po ceni od 199 dolara mesečno.

Optimus je prvi put predstavljen u avgustu 2021. tokom Teslinog inauguracionog Dana veštačke inteligencije. Humanoidni robot će se oslanjati na Teslin rad u neuronskim mrežama i Dojo naprednom superkompjuteru, a Mask predviđa da će ovaj robot obavljati zadatke u kojima ljudi inače ne uživaju - poput kupovine namirnica ili drugih svakodnevnih zadataka.

Do sada, sve što smo videli o konceptu bota bila je osoba u belom kombinezonu od spandeksa.

Ipak, ranije ovog meseca na otvaranju Tesline gigafabrike u Austinu, Mask je rekao da će novi proizvodi, poput Optimusa, biti predstavljeni 2023. godine.

"Važnost Optimusa će postati očigledna u narednim godinama. Oni koji su pronicljivi i pažljivo posmatraju, shvatiće da će Optimus na kraju vredeti više od poslovanja sa automobilima, čak više i od FSD-a", rekao je milijarder.

Ne možemo još da tvrdimo da je ovo gomila gluposti, ali ideja da će Tesla moći da izbaci ovakvog robota na tržište u skorije vreme izgleda prilično nerealno.

Druge kompanije godinama pokušavaju da stvore humanoidne robote koji bi “olakšali život ljudima”, a nije jasno zašto bi Tesla uspela u tome, posebno imajući u vidu kratak vremenski okvir koji je Mask najavio.

1 / 6 Foto: Profimedia

Boston Dynamics-u je bilo potrebno 25 godina predanog rada da stvori Atlasa, a drugi proizvođači automobila kao što su Honda, Toyota i GM su takođe predstavljali koncepte robota tokom godina, i ni jedan od njih još uvek nije ugledao svetlost dana.

Naravno, postoji šansa da nas Mask sve iznenadi, ma koliko to malo verovatno delovalo. Ostaje da vidimo, 2023. godina je praktično iza ćoška.

Bonus video:

07:13

ONLAJN ČITULJE I SVEĆE Novi trendovi i usluge na grobljima

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.