OD OBOŽAVANJA DO SKANDALA! Odnos Ramštajna i Moskve je vrlo KOMPLIKOVAN, a njihov stav prema Ukrajini je vrlo JASAN
Rammstain, Foto: Profimedia

DUGA PRIČA

OD OBOŽAVANJA DO SKANDALA! Odnos Ramštajna i Moskve je vrlo KOMPLIKOVAN, a njihov stav prema Ukrajini je vrlo JASAN

Najveći nemački bend otkazao je koncerte u Rusiji, i objavio saopštenje zbog rata u Ukrajini. Odnos Ramštajna i njegovog frontmena sa Moskvom je komplikovan – između obožavanja i skandala.

Objavljeno:

U Rusiji je bend frontmena Tila Lindemana vrlo uspešan, a Lindeman je tamo nastupao i solo.

Krajem godine je planirao koncerte u Novosibirsku i Moskvi u okviru turneje „Mrzim decu“, ali ih je otkazao nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Planirani koncert u Kijevu spreman je da održi – ukoliko to bude moguće.

Pevač Ramštajna želi da se jasno izrazi protiv rata i u znak podrške Ukrajincima – a njegove kolege iz benda se pridružuju.

Na internet-stranici Ramštajna na nemačkom, ukrajinskom i ruskom stoji: „U ovom trenutku osećamo posebnu tugu zbog patnje Ukrajinaca. Svaki član benda je imao razna iskustva u obe zemlje. Svi muzičari imaju prijatelje, kolege, partnere i fanove u Ukrajini i Rusiji.“

Rammstein
foto: Profimedia

Poznato im je, pišu dalje, očajanje koje mnogi ruski fanovi osećaju zbog delanja svoje vlasti, i podsećaju na „ljudskost koji ruski i ukrajinski građani dele“.

Til Lindeman pojavio se u masi volontera na berlinskoj glavnoj železničkoj stanici, gde pomažu ukrajinskim izbeglicama koje pristižu.

Pevač Ramštajna želi da se jasno izrazi protiv rata

1 / 11 Foto: Profimedia

Ramštajnova iskustva u Rusiji

Ruski ljubitelji obožavaju Ramštajn od početka milenijuma. Tvrdi tehno-metal zvuk mnoge ne podseća samo na nemačku ratnu estetiku, nego i na sovjetsko junaštvo, snagu proleterijata i muževnost.

Zvanična Moskva je pak skeptična prema ovom bendu. Tokom nastupa na stadionu Lužnjiki u avgustu 2019. su se gitaristi Rihard Kruspe i Paul Lander poljubili na bini. To u Putinovoj Rusiji nije rado viđeno. Od 2013. su u Rusiji homoseksualci na udaru, a cela LGBTQ+ zajednica meta diskriminacije.

Još veća provokacije usledila je posle poljupca: fotografija te scene postavljena je na društvene mreže uz poruku: „Rusijo, volimo te“. Kremlj je to zabeležio. Političari su zatražili od Ramštajna da idući put ne izvodi eksperimente te vrste u Rusiji. Mnogi obožavatelji su, naprotiv, bili oduševljeni.

Gitaristi Paul Lander i Rihard Kruspe

Til Lindeman je prošlog proleća snimio izvedbu sovjetske junačke pesme „Omiljeni grad“ („Любимый город“), i to je oduševilo i Kremlj. U septembru prošle godine bio je gost vojnog festivala na Crvenom trgu. Tamo je dobio ovacije kad je otpevao ovu pesmu.

I to sve samo sedam dana nakon što je pevač Ramštajna imao neprijatan susret sa ruskom policijom, jer je, kako se čulo, prekršio pravila u borbi protiv korone. Zbog toga je morao da otkaže nastup na jednom festivalu.

Koncert, Rammstein
foto: Printscreen/youtube

Stiže novi singl

Dve sedmice pre toga je Lindeman imao nevolje u Sankt Peterburgu: kako bi snimio spot za „Omiljeni grad“, šetao je kroz čuveni muzej Ermitaž i pevao. Rukovodstvo muzeja je to odobrilo, ali je kasnije kritikovalo što je Lindeman taj „nastup“ pokušao da proda za ogromne pare kao digitalno umetničko delo.

Sada se sve to pomalo zaboravlja. Ramštajn već duže vreme radi na novom albumu, a ovo je njihova najnovija pesma koja je izašla 10. marta.

Uživajte!

(Espreso / DW)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.