BRITANIJA NASTAVLJA DA FINANSIRA "PUTINOV" RAT? Ruski novac je SVUGDE, a posebno TU!
Ilustracija, Foto: Profimedia

velika britanija

BRITANIJA NASTAVLJA DA FINANSIRA "PUTINOV" RAT? Ruski novac je SVUGDE, a posebno TU!

Ove kompanije prigušuju efekte mera sankcija i potkopavaju ujedinjeni odgovor Zapada na rat

Objavljeno:

Stotine miliona funti britanskih poreskih obveznika predaje se kompanijama koje nastavljaju da posluju u Rusiji, a vlada u Londonu je čak potpisala multimilionske ugovore sa tim firmama tokom rata u Ukrajini, otkriva “Indipendent”.

Britanija ima aktivne ugovore vredne najmanje 294.803.502 funti sa 15 multinacionalnih kompanija koje i dalje posluju u Rusiji, pokazala ja analiza koju je sproveo list. Od ministara je čak zatraženo da prekinu veze sa tim firmama i otkažu sve nedavno potpisane ugovore. Više od 600 kompanija se povuklo iz Rusije od početka invazije, ali je 214 njih zadržalo ekonomsko prisustvo u zemlji, prema istraživanju Univerziteta Jejl.

Britanija ima aktivne ugovore vredne najmanje 294.803.502 funti sa 15 multinacionalnih kompanija koje i dalje posluju u Rusiji, pokazala ja analiza koju je sproveo list. Od ministara je čak zatraženo da prekinu veze sa tim firmama i otkažu sve nedavno potpisane ugovore. Više od 600 kompanija se povuklo iz Rusije od početka invazije, ali je 214 njih zadržalo ekonomsko prisustvo u zemlji, prema istraživanju Univerziteta Jejl.

- Ove kompanije prigušuju efekte mera sankcija i potkopavaju ujedinjeni odgovor Zapada na rat – izjavio je Džon Log, istraživač evroazijskog programa Četam haus, dodajući da je “bizarno” što neke multinacionalne kompanije nastavljaju da obavljaju svoj posao u Rusiji.

"To prosto nema smisla"

Lesija Vasilenko, ukrajinska poslanica, upozorila je da akcije 15 kompanija koje i dalje operišu u Rusiji i primaju britanski novac indirektno finansiraju ratnu mašineriju predsednika Vladimira Putina.

- Vlada nastavlja da finansira ove kompanije koje uplaćuju u budžet Kremlja koji potom koristi taj novac da ubija Ukrajince – rekla je, dodajući da to “prosto nema smisla”.

Ranije ovog meseca je ukrajinski parlament izradio nacrt zakona koji cilja da nametne visoke stope poreza na stanovnike i kompanije povezane sa Rusijom kao i zaposlene firmi koje i dalje posluju tamo, a Vasilenko je istakla da bi sličan zakon trebao da se usvoji i u Britaniji.

EDF, "Klaudfer" i "Lenovo" među 15 firmi

“Indipendent” navodi da su 15 kompanija koje finansira Britanija a koje i dalje operišu u Rusiju: “Amgen”, “Biro Veritas”, “Cipla”, “Klaudfer”, EDF, “Endži”, “Gideon Ričter”, “HiPP”, “Legrand”, “Lenovo”, “Orano”, “Pilkington”, “Signifaj”, “TisenKrup” i “Veolia”.

One su dobile ugovore koji obuhvataju više sektora, preko kombinacije ministarstava, lokalnih entiteta vlade, javnih i građanskih tela i fondova Nacionalnog zdravstvenog Sistema (NHS). Usluge koje pružaju uključuju inženjerske inspekcije, građevinski instalacioni radovi, popravka i održavanje medicinske opreme, remont liftova, obuku sa opasnim materijama, monitoring kvaliteta lokalnog vazduha i isporuku struje i gasa, naveo je britanski list.

1 / 4 Foto: Profimedia

U slučaju nekih kompanija vlada je dodelila ugovore za više strana u kojima nije specifikovano koliko je svaka pojedinačna kompanija plaćena, pa stoga nije moguće uračunali vrednost njihovih ugovora u ukupnu potrošnju, što znači da je cifra od 294,80 miliona funti verovatno potcenjena.

Najlukrativniji ugovor

Najlukrativniji ugovor nakon invazije bio je 23. marta sa EDF, francuskim provajderom gasa i struje, ugovor vredan 7.881.620 funti koji se okončao šest dana kasnije. EDF je prošle godine potpisao sporazum sa “Rosatomom”, državnom nuklearnom ruskom kompanijom.

Trenutno Britanija ima 12 aktivnih ugovora sa EDF ukupne vrednosti 4.862.796 funti.

Velika Britanija, Engleska, Britanska zastava, Zastava
foto: Profimedia

- Nečuveno je da britanska vlada i dalje obavlja posao sa kompanijama povezanim sa Rusijom, što sve finansiraju poreski obveznici, dok Putinova ratna mašinerija nastavlja da sravnjuje ukrajinske gradove – izjavila je Lejla Moran, poslanica i portparolka Liberalnih demokrata za spoljne poslove.

Otkriće britanskih veza sa poslovima koji operišu u Rusiji dolaze dok evropski zvaničnici pripremaju planove za postepenu zabranu ruskih naftnih proizvoda. Britanija i SAD su već počele postepeno ukidanje ruske nafte, u nadi da će Moskvi uskratiti značajan izvor prihoda.

"Novac u krvi"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u četvrtak optužio evropske zemlje koje nastavljaju da kupuju rusku naftu da “zarađuju svoj novac u krvi drugih ljudi”.

- Ruski novac je svuda, vođen ogromnim izvozima nafte, gasa, metala i onog šta imate. Postali smo zavisni od toga, to je bio oslonac meke moći Rusije. Da li ćemo se odvojiti od toga? Vreme će to reći. Bilo bi lepo to uraditi ali i skupo – ocenio je Albreht Ričl, profesor Londonske škole ekonomije.

1 / 8 Foto: Profimedia

Portparol britanske vlade je rekao da su “od početka bili jasni da javni novac ne bi trebao da finansira Putinovu ratnu mašineriju”.

- Kompanije treba da razmisle veoma pažljivo o svojim investicijama u Rusiji i kako možda pomažu Putinovom režimu. Nema razloga za nove investicije u Rusiji – zaključio je.

Bonus video:

00:21

VUČIĆ ČESTITAO VASKRS Saborno i bratski, pokazaćemo mudrost

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.