U 2 UJUTRU UPALI U STAN STARICE I ODVELI JE U KARANTIN! Nije uspela ni da im otvori vrata, VUKLI JE PO PODU
Starica, Foto: Profimedia

ŠTA JE OVO?

U 2 UJUTRU UPALI U STAN STARICE I ODVELI JE U KARANTIN! Nije uspela ni da im otvori vrata, VUKLI JE PO PODU

Kada je starica odbila da pođe sa njima navodno su je izvukli iz kreveta i vukli po podu

Objavljeno:

Dva sata ujutru je, san starice koja živi u jednom od stambenog kompleksa u Šangaju prekida jako lupanje po ulaznim vratima. Kako nije uspela da u sekundi da ustane iz kreveta iotvori im vrata, nekoliko muškaraca nasilno ulazi u stan i odvodi je. Ne, oni nisu pljačkaši, starica nije uhapšena, već samo zaražena koronavirusom.

Oni su došli kako bi ženu i njenog 74-godišnjeg sina odveli u karantin, jer su, prema njihovoj evidenciji, oboje bili pozitivni na koronavirus pet dana ranije, 14. aprila.

Kada je starica odbila da pođe sa njima navodno su je izvukli iz kreveta i vukli po podu. U strahu od najgoreg, sin joj je pomogao da se obuče i pristao da se povinuje, piše CNN.

Izveštaj o događajima, koji je iznela njena unuka Ži Je, bivša novinarka rođena i odrasla u Šangaju, izazvao je bes na društvenim mrežama.

Usred negodovanja javnosti, lokalna vlada je u utorak uveče izdala saopštenje, potvrđujući kasnonoćno prebacivanje dvoje starijih stanovnika u karantin. Rečeno je da su policajci i komšije naterali bravara da otvori spoljna vrata stana jer su se plašili da se stanarima u njemu “nešto dogodilo”.

1 / 5 Foto: Profimedia

U saopštenju se navodi da su dvoje starijih stanovnika pristali na premeštaj nakon komunikacije sa policajcima i "dobrovoljno ušli u automobil.

Kada su stigli u izolacionu ustanovu posle četiti sata ujutro, ona je već bila prepuna starijih ljudi, uključujući i neke u invalidskim kolicima. Nije bilo slobodnog kreveta, a ostatak noći su proveli sedeći u hodniku. Sledećeg jutra su raspoređeni u svoje krevete i svako je dobio vreću za spavanje i ćebe.

U saopštenju lokalne vlade navodi se da su medicinski radnici u karantinskom centru obavili osnovni lekarski pregled bake i njenog sina i uverili se da je njihovo zdravstveno stanje normalno.

Priznali su nedostatak kreveta i naveli da će zdravstveni radnici posvetiti dodatnu pažnju starijim pacijentima.

Baka je jedna od mnogobrojnih starijim građana Šangaja koji su poslednjih dana odvedeni u vladin karantin, dok vlasti pojačavaju napore da uklone sve pozitivne slučajeve iz zajednica u pokušaju da prekinu širenje korone.

Do masovnih hospitalizacija došlo je pošto je kineski vicepremijer Sun Čunlan, obećao da će poslati svakog ko bude pozitivan na koronu i njihove bliske kontakte na karantinske lokacije, „bez izuzetka, odbijanja i odlaganja“.

Inače, zvaničnici Šangaja su pod ogromnim pritiskom da obuzdaju epidemiju omikrona, koja je zarazila više od 430.000 ljudi uprkos nedeljama strogog karantina.

Najnoviji napori da se suzbije samo su izazvali još veći gnev naroda. Mnogi strahuju da stariji građani neće dobiti odgovarajuću negu u improvizovanim ustanovama za izolaciju, od kojih su neke opterećene prenaseljenošću, kao i nedostatkom medicinske opreme, lekara i medicinskih sestara.

(Espreso/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.