RASTE NAPETOST U GAZI: Razmena vatre između izraelske vojske i ekstremista
Ilustracija, Foto: Profimedia

nemiri

RASTE NAPETOST U GAZI: Razmena vatre između izraelske vojske i ekstremista

Rano jutros su izraelski vojni avioni izveli više napada na centralni deo pojasa Gaze

Objavljeno:

Palestinski ekstremisti su ispalili nekoliko raketa iz pojasa Gaze na jug Izraela, a izraelski avioni su pogodili ciljeve ekstremista na toj teritoriji i nasilje je eskaliralo slično kao pre godinu dana kada je izbio 11-dnevni rat.

Prekograničnim napadima prethodila je napetost u Jerusalimu u vreme kada Jevreji obeležavaju Pashu, a muslimani Sveti mesec posta Ramazan.

U sredu su stotine izraelskih ultranacionalista marširale prema pretežno palestinskm područjima Starog grada u Jerusalimu u cilju da pokažu da Izrael kontroliše istočni, okupirani i anektirani deo tog grada, što Palestinci smatraju provokacijom.

Policija je, međutim, zatvorila glavni put koji vodi do Kapije Damask u Starom gradu, centru prošlogodišnjih nereda koji su prethodili ratu između Izraela i Hamasa.

Posle manjeg incidenta sa policajcima, učesnici marša su ostali ispred barikada, mašući zastavama i pevajući.

Iz pojasa Gaze je u noći između srede i četvrtka ispaljeno nekoliko raketa.

Četiri rakete ispaljene rano jutros je presreo Izrael, saopštila je vojska.

1 / 4 Foto: Profimedia

Izveštaja o mogućim žrtvama i šteti nije odmah bilo i niko nije preuzeo odgovornost, ali Izrael smatra Hamas, vladajući u Gazi, odgovornim za svu raketnu vatru.

Rano jutros su izraelski vojni avioni izveli više napada na centralni deo pojasa Gaze, javili su lokalni mediji, a na društvenim mrežama postavljeni su snimci nakojima se vidi dim.

Izraelska vojska je saopštila da je cilj napada bio vojni punkt i ulaz u tunel koji vodi do podzemnog kompleksa sa hemikalijama za proizvodnju raketa.

Vojska je kasnije objavila da su avioni napali i drugo postrojenje Hamasa pošto je protivavionska raketa ispaljena iz Gaze, tokom početnih udara.

Kako je navedeno, raketa nije pogodila metu i nije bilo povreda niti štete.

Napetost je pojačana u proteklim nedeljama zbog smrtonosnih napada u Izraelu i izraelskih vojnih operacija na okupiranoj Zapadnoj obali te sukoba izraelske policije i Palestinaca na svetilištu u Jeruslimu gde se nalazi džamija Al Aksa.U maju prošle godine palestinski ekstremisti su ispalili rakete ka Jerusalimu kada je mnogo veća grupa od nekoliko hiljada Izraelaca učestvovala u takozvanom Maršu zastave posle čitavih nedelja protesta i sukoba kod Al Akse.

1 / 7 Foto: Profimedia

Ti dogođaji doveli su do rata.

Ultranacionalisti organizuju marševe da potvrde suverenitet nad istočnim Jerusalimom koji je Izrael osvojio 1967. godine zajedno sa Zapadnom obalom i pojasom Gaze i kasnije ga anektirao što međunarodna zajednica nije priznala.

Palestinci teže da na tim teritorijama bude njihova nezavisna država, a istočni Jerusalim smatraju svojim glavnim gradom.

Bonus video:

00:29

Umro Radoš Milovanović, dugogodišnji direktor MB Namenska

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.