UKRAJINCI MOGU DA UNIŠTE RUSE AKO URADE OVO: U svojim džipovima imaju TAJNO ORUŽJE, i ne BOJE SE da ga upotrebe!
Ilustracija, Foto: Profimedia, EPA-EFE/SERGEY DOL​ZHENKO

oružje

UKRAJINCI MOGU DA UNIŠTE RUSE AKO URADE OVO: U svojim džipovima imaju TAJNO ORUŽJE, i ne BOJE SE da ga upotrebe!

Za samo mesec dana, koliko je ova funkcija aktivna, informacije je podelilo preko 260 hiljada ljudi

Objavljeno:

Digitalizacija državne uprave nije zaobišla ni Ukrajinu. Iako iz današnje perspektive rata i ratnih razaranja izgleda kao daleka prošlost, digitalizacija je bila jedno od predizbornih obećanja aktuelnog predsednika Volodimira Zelenskog.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

Tako je u februaru 2020. puštena u rad aplikacija Diia, koja je trebalo da bude jednostavniji način komunikacije između građana i vlasti i omogućila im pristup javnim uslugama, plaćanje poreza i pristup ličnim podacima.

Ali to ne znači da u ratu Dija ne radi. Naprotiv, dobila je mnogo važniju i ne tako uobičajenu ulogu. Ministarstvo za digitalnu transformaciju je u okviru aplikacije instaliralo novu funkciju pod nazivom E-neprijatelj. Funkcija je veoma jednostavna i, za vladu, izuzetno korisna. Omogućava građanima Ukrajine da prijave položaj ruskih trupa direktno sa svojih pametnih telefona.

Na ovaj način ukrajinska vlada, kao i vojska, imaju hiljade očiju uprte u zemlju i dnevno primaju hiljade prijava. Kao i preko zvaničnog Telegram kanala. Takve informacije pomogle su ukrajinskim trupama da pronađu i unište ruski konvoj u blizini Kijeva.

1 / 8 Foto: Printscreen, Profimedia

Glavna prednost E-neprijatelja je u tome što za pristup Diia aplikaciji korisnik mora da koristi korisničko ime i lozinku registrovane u sistemu e-pasoša. Na ovaj način vojska zna da iza informacija o lokaciji ruskih snaga stoji lice sa imenom i prezimenom, ističe direktor razvoja e-usluga u Ministarstvu digitalne transformacije Slava Banik i dodaje da je mnogo lakše proveriti ovu informaciju.

Magnetni USB kabl, Telefon
foto: Profimedia

Kako je objasnio Banik, nakon prijave na Diia-u i odabira opcije E-neprijatelj, korisnici se preusmeravaju na poseban Telegram kanal gde mogu da ostave ključne informacije kao što su lokacija trupa, tip trupa, da li hodaju ili u vozilu, procenjeni broj vojnika i vreme poslednjeg kontakta.

Za samo mesec dana, koliko je ova funkcija aktivna, informacije je podelilo preko 260 hiljada ljudi.

Ukrajinske vlasti se nadaju da će im takva mreža doušnika pomoći da budu korak ispred ruskih snaga, ali i dokumentovati ratne zločine koji se dešavaju širom zemlje. Dakle, nakon što su se pojavile informacije o masakru u Buči, pozvali su preživele ili svedoke da prijave šta znaju (uključujući sve fotografije ili video zapise) putem aplikacije.

1 / 8 Foto: Profimedia

Za sada, čini se, Ukrajinci koriste tehnologiju na sve moguće načine da bi se odbranili. I, po svemu sudeći, dobro im ide.

Bonus video:

02:52

PRESUDA ZA MASAKR U JABUKOVCU: Perniću 36 godina robije, a njegovoj ljubavnici 40!

(Espreso/Business Insider)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.