OVO JE AVION KOJI JE DIGAO MOSKVU U VAZDUH! Posejdon je prvo pratio KRSTARICU, a onda joj je PRESUDIO (FOTO)
Pomorski avion, Foto: Profimedia

američka mornarica?

OVO JE AVION KOJI JE DIGAO MOSKVU U VAZDUH! Posejdon je prvo pratio KRSTARICU, a onda joj je PRESUDIO (FOTO)

Američka mornarica odbila je da potvrdi da li je pomogla Ukrajini u napadu pružanjem obaveštajnih podataka

Objavljeno:

Američka mornarica je koristila svoj novi pomorski avion za osmatranje da pruži tačne podatke ukrajinskim snagama da potopi ruski crnomorski brod Moskva, 13. aprila. Ukrajina je tvrdila da je ispalila dve rakete Neptun na ruski ratni brod koji patrolira južno od Odese.

Rusija je prvobitno tvrdila da je brod, na kojem je bilo više od 500 članova posade, eksplodirao nakon požara na brodu. Kasnije je Kremlj bio prinuđen da prizna da je brod – nazvan u čast ruske prestonice – uništen neprijateljskom akcijom, piše Dejli mejl.

Prema Tajmsu, američki mornarički avion P-8 Posejdon pratio je Moskvu nekoliko sati pre nego što je napadnut pre nego što je svoju lokaciju dostavio ukrajinskoj vojsci. Avion koji proizvodi Boing baziran je na mlaznom avionu Boeing 737-800 - koji se široko koristi u avio-kompanijama kao što je Rianair. Međutim, umesto putnika, Posejdon je prepun najsavremenije opreme za nadzor koja može da prati površinske brodove i podmornice na udaljenosti većoj od 100 milja.

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube

P-8 je poleteo iz Italije i zauzeo stanicu na rumunskoj obali Crnog mora gde je pokušao da locira položaj ruske Crnomorske flote. Od invazije na Ukrajinu, prati rusko kretanje od poljske obale, duž ukrajinske granice do Crnog mora, preko NATO platformi za nadzor i dronova.

Moskva je bila glavna radarska platforma ruske Crnomorske flote, opremljena raketama zemlja-vazduh S-300 za zaštitu od vazdušnih napada. Brod je potonuo dok su tegljači pokušavali da odvuku osakaćeni ratni brod nazad na Krim na popravku.

Neptun je protivbrodska raketa koju je nedavno razvila Ukrajina i zasnovana na ranijem sovjetskom dizajnu. Lanseri su postavljeni na kamione stacionirane u blizini obale, a prema Vašingtonskom centru za strateške i međunarodne studije, rakete mogu da pogode ciljeve udaljene do 275 milja. To bi Moskvu stavilo u domet, u zavisnosti od toga gde je vatra počela.

1 / 5 Foto: Printscreen/Twitter/ OSINTtechnical

Prema Tajmsu, P-8 je napustio vazdušnu stanicu američke mornarice Sigonela na Siciliji 13. aprila, nekoliko sati pre napada. Pre nego što je stigao do obale Crnog mora, Posejdon je isključio svoje tragače, tako da više nije mogao da se prati na mreži.

Avion je bio „skriven“ skoro tri sata pre povratka. Analitičarka vazduhoplovnih podataka Amelija Smit rekla je za Tajms da je na dan napada bilo nešto više američkih aviona koji su pokrivali obalu Crnog mora. Međutim, američka mornarica je odbila da potvrdi da li je pomogla Ukrajini u napadu pružanjem obaveštajnih podataka.

(Espreso / Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.