ISPRAVKA: Pentagon i Ukrajinci demantovali da su Rusi srušili avion koji je prevozio oružje sa Zapada
Ilustracija, Foto: Printscreen/Twitter/@TomHourigan

IZMENE

ISPRAVKA: Pentagon i Ukrajinci demantovali da su Rusi srušili avion koji je prevozio oružje sa Zapada

Reč je o navodu Rusa koji nije potvrđen

Objavljeno: 12:42h

Na portalu Espreso je 16. aprila 2022. godine pod naslovom "OBOREN UKRAJINSKI AVION KOD ODESE! Prevozio veliku količinu oružja sa Zapada?" objavljena tekst na osnovu izjave portparola Ministarstva odbrane Rusije general-major Igora Konašenkova, koji je rekao da je "oboren ukrajinski vojno-transportni avion koji je prevozio veliku količinu oružja sa Zapada".

U ovom tekstu su na osnovu analize portala Raskrinkavanje.ba izmenjeni naslov i sporni navodi u tekstu.

Naime, navod o obaranju ukrajinskog aviona baziran je samo na izjavama ruskih zvaničnika, a nije potvrđen od strane nezavisnih posmatrača. Ukrajinski fact-checking portal StopFake je u analizi objavljenoj 19.4.2022. godine naveo da je u pitanju tvrdnja ruskog ministarstva odbrane, koja "nije popraćena nikakvim dokazima, a koja je, zapravo, lažna vest":

StopFake u istoj analizi navodi da ukrajinska strana nije izvestila o rušenju aviona, piše Raskrinkavanje.ba. Pentagon je takođe demantovao navode da je u Ukrajini oboren avion s oružjem sa Zapada. “Nemamo saznanja da su Rusi pogodili ili sprečili isporuku ikakve opreme sa Zapada ili pošiljke”, rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi tokom brifinga 19. aprila. Dodao je i kako nema saznanja da su Rusi uspešno napali skladišta u kojima je bilo skladišteno spomenuto oružje.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.