Kineski astronauti bezbedno se vratili iz svemirske stanice
Foto: Kineska medijska grupa

SVEMIRSKI PROGRAM

Kineski astronauti bezbedno se vratili iz svemirske stanice

Kina je proglasila misiju Šendžou-13 potpuno uspešnom nakon što je medicinski tim potvrdio dobro stanje zdravlja tri astronauta

Objavljeno:

Druga grupa od tri kineska astronauta koja je bila poslata u svemir zbog izgradnje svemirske stanice završila je svoju šestomesečnu misiju i vratila se bezbedno na Zemlju.

Povratna kapsula svemirskog broda Šendžou-13 sa ljudskom posadom od tri člana Džai Džiganga, Vang Japing i Je Guangfua, sletela je u Dongfeng na severu kineske autonomne regije Unutrašnje Mongolije u 9:56 sati po pekinškom vremenu u subotu, navodi Kineska svemirska agencija s ljudskom posadom.

Kina je proglasila misiju Šendžou-13 potpuno uspešnom nakon što je medicinski tim potvrdio dobro stanje zdravlja tri astronauta.

Komandant misije Džai Džigang prvi je izašao iz kapsule rekavši da se oseća veoma dobro.

Za njim je izašla Vang Japing, prva žena u kineskoj svemirskoj stanici. „Želim da kažem svojoj ćerki da se mama vratila nakon što je posegnula za zvezdama“, rekla je ona.

Je Guangfu je poslednji izašao iz kapsule. „To je moj prvi put u svemiru koji trajao šest meseci, što je za mene bio izazov. Moj svemirski san se ostvario", rekao je on.

(Espreso/Kineksa medijska grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.