KINA IZAŠLA NA MORE PATROLAMA, IMA IH I U VAZDUHU: Američka delegacija na Tajvanu
Ilustracija, Foto: Profimedia

SVUDA SU

KINA IZAŠLA NA MORE PATROLAMA, IMA IH I U VAZDUHU: Američka delegacija na Tajvanu

"Zloćudna taktika SAD je beskorisna i opasna. Naša operacija je bila neophodna kako bi Kina zaštitila suverenitet", ocenio je kineski zvaničnik

Objavljeno:

Kineski lovci, bombarderi i razarači patrolirali su u vodama oko Tajvana, dan pošto je na to ostrvo stigla američka delegacija predvođena senatorima Bobom Menendezom i Lindzijemom Grahamom. Tenzije u Istočnom kineskom moru usledile su svega dan posle manevara ruskih i američkih snaga u Japanskom moru.

Politički potresi koje je izazvao rat u Ukrajini preneli su se i na Daleki istok, pošto su u razmaku od samo dva dana ruske, kineske i američke snage izvele manevre u Japanskom i Južnom kineskom moru.

"Pogrešni signali iz Vašingtona", kako je rekao portparol ministarstva odbrane u Pekingu Ši Jilu, uzrok su manevara koje su u okolini Tajvana izveli kineski lovci, bombarderi i razarači.

"Zloćudna taktika SAD je beskorisna i opasna. Naša operacija je bila neophodna kako bi Kina zaštitila suverenitet", ocenio je kineski zvaničnik, upozorivši Amerikance da se "ne igraju vatrom".

Reakcija Pekinga usledila je svega nekoliko sati pošto je na Tajvan stigao predsedavajući spoljnopolitičkog komiteta Senata SAD, Bob Menendez, koji je rekao da bezbednost Tajvana, najvećeg proizvođača poluprovodnika, ima globalni značaj.

"Na vašoj smo strani. Odustajanje od Tajvana značilo bi napuštanje slobode i demokratije", rekao je Graham.

Manevri u Japanskom moru

Akcija kineske avijacije i mornarice usledila je samo dan pošto su ruske podmornice u Japanskom moru lansirale projektile dometa 2.000 kilometara.

Vežbe gađanja u Japanskom moru vremenski su se podudarile sa manevrima mornarica SAD i Japana, u kojima učestvuju brodovi američke Sedme flote predvođene nosačem aviona "Abraham Linkoln".

Borbena grupa američkih i japanskih brodova izvodi manevre u Japanskom moru posle spekulacija da bi Severna Koreja do kraja sedmice mogla izvesti novi nuklearni test.

Japanski i američki ratni brodovi izveli su, u prethodna dva dana, niz manevara u ovom regionu, po prvi put u poslednjih pet godina.

Poslednjih sedmica, ruska vojska izvela je dve vežbe oko Kurilskih ostrva, koja su predmet spora između Moskve i Tokija još od kraja Drugog svetskog rata.

Ostrva na granici između Ohotskog mora i Tihog okeana, u Rusiji poznata kao Južni Kurili, a u Japanu kao "Severna teritorija", predmet su spora dve države još od konca Drugog svetskog rata, kada su sovjetske snage zauzele ostrva Kunaširi (ruski Kunašir), Etorofu (ruski Iturup), Šikotan i mali arhipelag Habomai.

Najnoviji u seriji sporova Japana i Rusije počeo je krajem februara kada je vlada u Tokiju rusku ofanzivu na Ukrajinu nazvala "ozbiljnim kršenjem međunarodnog prava" i pridružila se kaznenim merama koje je Zapad uveo Moskvi.

Moskva je, u kontraudaru, svrstala Japan na listu "neprijateljskih država" i prekinula pregovore o mirovnom sporazumu između dve države, kojim je trebalo da budu rešena pitanja koja su ostala otvorena posle Drugog svetskog rata, uključujući i sudbinu Kurilskih ostrva.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.