PROLEĆNA SNEŽNA MEĆAVA POGODILA KANADU: Zatvorene škole, aerodromi i putevi (VIDEO)
Mećava, Foto: Printscreen/Twitter/@LostInSk

oluja

PROLEĆNA SNEŽNA MEĆAVA POGODILA KANADU: Zatvorene škole, aerodromi i putevi (VIDEO)

Poslednja takvih razmera, 1997., tri dana je trajala u pokrajini Manitobi i ušla u istoriju kao "oluja veka"

Objavljeno:

Retka prolećna snežna mećava ove nedelje zahvatila zapadnu kanadsku regiju Prairies i delove pokrajine Ontario, zatvarajući saobraćajnice, aerodrome i škole i ostavljajući gomilu snega i pune ruke posla službama i stanovnicima. Sneg je pao i u američkim državama Severnoj Dakoti i Montani.

Poslednja prolećna '"oluja veka" zabeležena 1997. godine

Natalie Hasel, metorolog u Environment Kanada, rekla je za AFP da se "retko" vidi takav vremenski događaj u kojem padne 30 centimetara snega u aprilu, kada se većina Kanađana priprema za proleće.

Samo dve snežne oluje tog intenziteta zabiežene su u ovo doba godine od 1902. godine. Poslednja takvih razmera, 1997., tri dana je trajala u pokrajini Manitobi i ušla u istoriju kao "oluja veka".

Zatvorene škole, putevi, otkazani letovi

Samo nekoliko nedelja nakon što se otopio zadnji zimski sneg u sezoni 2021.-2022., prognoze su upozorile u sredu na "istorijsku" zimsku oluju, s 30 do 50 centimetara svežeg snega u Manitobi i Saskatčevanu do kraja dana, a u petak, ponegde i do 80 centimetara sniga uz jak vetar. Hasel je rekla da se najgori scenario dosad nije ostvario, ali sneg nastavlja da pada.

Zabeleženo je nekoliko nestanaka struje, ali mnoge škole i putevi su zatvorene u gradu. Air Kanada je u sredu otkazala 21 let za i iz Vinipega. Očekuje se da će nevreme stati do petka uveče.

(Espreso / 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.