UJEDINJENE NACIJE UDARILE PO BRITANIJI: Spominjano je KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA!
Ilustracija, Foto: EPA/JUSTIN LANE, Ilustracija

izbeglice

UJEDINJENE NACIJE UDARILE PO BRITANIJI: Spominjano je KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA!

Postoje pravno efikasniji načini za postizanje istog cilja, rekla je ona. Izrael je pokušao da pošalje eritrejske i sudanske izbeglice u Ruandu, ali su oni „samo napustili zemlju i ponovo pokrenuli proces

Objavljeno:

Predlog britanske vlade da se migranti koji su ilegalno ušli u Ruandu pošalju u Ruandu je "neprihvatljiv" i krši međunarodno pravo, saopštila je agencija UN za izbeglice. Britanska vlada je ove nedelje saopštila da planira da tražiocima azila, uključujući i one koji malim čamcima ilegalno prelaze Lamanš, odobri kartu u jednom pravcu do Ruande, gde će imati pravo da podnesu zahtev za izdavanje boravišne dozvole u ​​toj afričkoj zemlji.

Džilijan Trigs, pomoćnica Visokog komesarijata UN za izbeglice za međunarodnu zaštitu, rekla je da agencija „snažno osuđuje prenos primarne odgovornosti za razmatranje statusa izbeglice“. "Ljudi koji beže od rata, sukoba i progona zaslužuju saosećanje i empatiju. Ne smeju se trgovati kao roba i preseliti u inostranstvo, gde će biti podvrgnuti procesu azila", rekao je Trigs.

Trigs je istakao da je "prebacivanje odgovornosti" za tražioce azila koji stižu u Veliku Britaniju "zaista neprihvatljivo". "To je veoma neobično. Vrlo malo država je ovo pokušalo, a svrha je prvenstveno odvraćanje i može biti efikasno, mi to ne poričemo", rekao je Trigs za Bi-Bi-Si.

„To nije dugoročno sredstvo odvraćanja" Postoje pravno efikasniji načini za postizanje istog cilja, rekla je ona. Izrael je pokušao da pošalje eritrejske i sudanske izbeglice u Ruandu, ali su oni „samo napustili zemlju i ponovo pokrenuli proces“, rekao je Trigs.

1 / 9 Foto: Profimedia

„Drugim rečima, to nije dugoročno sredstvo odvraćanja“, dodala je ona. Tom Pursglov, državni sekretar zadužen za ilegalnu migraciju, rekao je da je ta politika u skladu sa zakonskim obavezama Ujedinjenog Kraljevstva.

Međutim, priznao je da bi bilo "teško" sprovesti plan. Britanski premijer Boris Džonson najavio je u četvrtak da bi Britanija mogla da pošalje desetine hiljada tražilaca azila u Ruandu, što bi trebalo da razbije mreže trgovine ljudima i smanji priliv migranata preko Lamanša.

Upravo je strah od imigracije bio glavni faktor u glasanju o Bregzitu na referendumu 2016. godine, a premijer Boris Džonson je pod velikim pritiskom da održi obećanje i „preuzme kontrolu“ nad britanskim granicama. Ali njegov plan da pošalje tražioce azila u Ruandu oštro su kritikovali opoziciona Konzervativna partija i humanitarne grupe.

Bonus video:

05:07

BRZE VESTI 15.04.2022. 17:55

(Espreso/Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.