RUSI SPOROVODE TEROR: Zelenski se obratio parlamentu još jedne zemlje
Zelenski, Foto: Printscreen/Facebook/Володимир Зеленський

REŠEN JE

RUSI SPOROVODE TEROR: Zelenski se obratio parlamentu još jedne zemlje

Obraćajući se estonskom parlamentu, Zelenski je rekao da "ruska vojska koristi sve vrste topništva

Objavljeno:

UKRAJINSKI predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da Rusija koristi fosforne bombe u Ukrajini i optužio je Moskvu da primjenjuje taktiku terora protiv civila.

Obraćajući se estonskom parlamentu, Zelenski je rekao da "ruska vojska koristi sve vrste topništva, sve vrste projektila, vazduhoplovne bombe, a posebice fosforne bombe protiv stambenih četvrti i civilne infrastrukture".

Ovo je jasan teror nad civilnim stanovništvom", dodao je.

Nije pružio dokaze, a Rojters nije mogao neovisno proveriti njegove tvrdnje.

Rusija poriče da cilja civile otkako je 24. februara izvršila invaziju na Ukrajinu i tvrdi da su ukrajinske i zapadne optužbe za ratne zločine izmišljene.

Ukrajina je saopštila kako proverava informacije da je Rusija možda upotrijebila hemijsko oružje u napadu na Mariupolj na jugu zemlje.

Proruski separatisti, koji pokušavaju preuzeti potpunu kontrolu nad gradom, kažu da nije korišćeno hemijsko oružje, a Moskva je ranije govorila da su američke priče o ruskim snagama koje koriste hemijsko oružje zapravo taktika kako bi se skrenula pozornost s neugodnih pitanja za Washington.

Iz Moskve zasad nije došla reakcija na komentare Zelenskog.

Zelenski je takođe rekao da je Rusija silom deportirala Ukrajince, opet bez pružanja dokaza, te je pozvao na nastavak ekonomskih sankcija protiv Rusije, ustvrdivši da je to jedini način da se Moskvu prisili na dogovaranje uvjeta za postizanje mira.

"Ukrajina bi trebala dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji", rekao je Zelenskij i ocijenio da je posjet predsjednika Poljske i baltičkih zemalja, koji su danas stigli u Kijev, važan kao signal potpore Ukrajini.

U ruskoj invaziji na Ukrajinu ubijene su hiljade i raseljeni milijuni ljudi.

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.