"RUSIJA IMA INTERES U ZAMRZNUTIM SUKOBIMA NA BALKANU": Oglasio se Kovačevski, evo šta je sve imao da kaže!
Dimitar Kovačevski, Foto: Profimedia

PREMIJER SEVERNE MAKEDONIJE

"RUSIJA IMA INTERES U ZAMRZNUTIM SUKOBIMA NA BALKANU": Oglasio se Kovačevski, evo šta je sve imao da kaže!

Prema njegovim rečima, Rusija stoji iza dezinformacije koje se u Severnoj Makdoniji plasiraju u kontekstu aktuelnih političkih dešavanja i rata u Ukrajini

Objavljeno:

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski ocenio je da Rusija ima interes u zamrznutim sukobima na Balkanu, koji sprečavaju zemlje regiona u evroatlantskim integracijama.

"Zapadni Balkan je uvek bio interesantan za Rusiju. Uvek je bio prisutan njen uticaj preko medija, pa i preko nekih političkih partija. Rusija ima interes u zamrznutim sukobima na Balkanu, koji sprečavaju zemlje da idu svojim putem ka evroatlantskim integracijama", rekao je Kovačevski u intervjuu austrijskom dnevnom listu "Di Prese".

Prema njegovim rečima, Rusija stoji iza dezinformacije koje se u Severnoj Makdoniji plasiraju u kontekstu aktuelnih političkih dešavanja i rata u Ukrajini.

"One dolaze iz trećih zemalja koje ne žele da ova zemlja napreduje i razvija se. To očigledno finansira Rusija. Zato je članstvo u EU naš strateški cilj. Nudi slobodu kritičkog mišljenja, socijalnu pravdu i ekonomski prosperitet. Ljudi u Severnoj Makedoniji i u regionu to žele", rekao je Kovačevski, a prenela pres služba vlade u Skoplju.

Premijer Kovačevski je istakao da Severna Makedonija u potpunosti sprovodi odluku Saveta Evrope o zabrani emitovanja ruskih medija "Sputnjik" i RT (Rusia Today), kao što su to nedavno uradile SAD, Velika Britanija i druge zemlje.

"Severna Makedonija je u potpunosti uskladila svoju spoljnu politiku sa EU. Prvi put smo uveli sankcije Rusiji, počevši od onih iz 2014. godine", rekao je Kovačevski.

1 / 6 Foto: AP

Istakao je da ;je u vreme vojne agresije Rusije na Ukrajinu članstvo u NATO od velikog značaja za Severnu Makedoniju, posebno za njenu ekonomiju.

"Ničim izazvan napad Rusije na Ukrajinu dokazuje da je članstvo u najvećem odbrambenom savezu na svetu, NATO, od najveće važnosti za svaku članicu. Mi smo mala zemlja. Našu bezbednost garantuju sve članice NATO, što ima mnogo pozitivnih posledica kako za naše društvo, tako i za našu ekonomiju. Zato što strani investitori, posebno u infrastrukturnom sektoru, znaju da su u bezbednoj zemlji, koju NATO štiti", rekao je Kovačevski u intervjuu za "Di Prese".

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.