ZAŠTO JE DONBAS TOLIKO VAŽAN PUTINU? Šta bi značilo kada bi Rusija OSVOJILA to područje, i zašto je 9. maj KLJUČAN!
Vladimir Putin, Foto: Printscreen, Google Earth, EPA / ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL

POTPUNO OSLOBOĐENJE

ZAŠTO JE DONBAS TOLIKO VAŽAN PUTINU? Šta bi značilo kada bi Rusija OSVOJILA to područje, i zašto je 9. maj KLJUČAN!

Kada je počela ruska invazija na Ukrajinu, dve trećine istočnih regiona bile su u ukrajinskim rukama

Objavljeno:

Ruske vlasti su nedavno saopštile da su svoje vojne snage usmerile na "potpuno oslobođenje" Donbasa, oblasti poznatog po proizvodnji uglja i čelika.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

Zapadni zvaničnici veruju da će Rusija udvostručiti ili čak utrostručiti broj svojih vojnika u Donbasu. Izveštaji i satelitski snimci ukazuju na gomilanje ruskih snaga na granici Ukrajine, u ruskim regionima Belgorod, Voronjež i Rostov.

Ruska vojska takođe okuplja svoje snage u oblasti Harkova da podrži prodore na jug. On se nada da će iz Izjuma krenuti ka Slavjansku i na taj način opkoliti ukrajinske snage, piše Bi-Bi-Si.

1 / 18 Foto: Profimedia

Dan pobede

Kada je počela ruska invazija na Ukrajinu, dve trećine istočnih regiona bile su u ukrajinskim rukama. Ostatak su kontrolisali separatisti, koji su prethodno stvorili separatističke republike Donjeck i Lugansk. Neposredno pre rata, Putin je priznao dve republike kao nezavisne.

Ako Rusija osvoji to područje, to bi značilo da je Putin ipak postigao neki uspeh u ovom ratu. A ako se to dogodi pre 9. maja, taj uspeh bi mogao da proslavi tokom proslave Dana pobede, kada je ruska vojska 1945. pobedila nacističku Nemačku. Dan pobede se obično obeležava velikom paradom kroz Crveni trg u Moskvi.

Međutim, zapadni zvaničnici sumnjaju da će ruske trupe, koje su pretrpele velike gubitke tokom sukoba, moći da ostvare značajan napredak na bojnom polju u tako kratkom vremenskom periodu.

"Do sada je ruska vojna strategija propala, pa moraju da je prilagođavaju. Menja se, sada je mnogo skromnije prirode", rekao je juče za Skaj njuz jedan zapadni zvaničnik.

1 / 6 Foto: Profimedia

Savremena istorija Donbasa

Kada su pobunjenici koje podržava Rusija zauzeli vladine zgrade u gradovima širom istočne Ukrajine 2014. godine, izbili su sukobi, ostavljajući dve oblasti u regionu Donbasa u rukama separatista. Rusija je tada anektirala Krim, što je izazvalo međunarodne kritike.

Oblasti Donbasa pod kontrolom separatista postale su poznate kao Luganska Narodna Republika (LNR) i Donjecka Narodna Republika (DPR), prenosi Si-En-En.

Vojska u Donjecku
Vojska u Donjecku foto: EPA-EFE/DAVE MUSTAINE

Sporazum iz Minska iz 2015. rezultirao je klimavim sporazumom o prekidu vatre, a sukob je eskalirao u statični rat duž linije koja razdvaja ukrajinsku vladu i područja pod kontrolom separatista. Minskim sporazumima zabranjeno je oružje u blizini linije.

U sukobima u regionu Donbasa tokom tog perioda poginulo je više od 14.000 ljudi, a Ukrajina kaže da je 1,5 miliona ljudi bilo primorano da napusti svoje domove.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.