METEOR KOJI JE EKSPLODIRAO 2014. GODINE JE DOŠAO IZ DRUGOG ZVEZDANOG SISTEMA? Objavljeno poverljivo pismo, ŠOK!
Meteor, Foto: Profimedia

NEVERICA

METEOR KOJI JE EKSPLODIRAO 2014. GODINE JE DOŠAO IZ DRUGOG ZVEZDANOG SISTEMA? Objavljeno poverljivo pismo, ŠOK!

Reč je o malom nebeskom telu prečnika 0,45 metara koje je izgorelo u Zemljinoj atmosferi 8. januara 2014

Objavljeno: 12:42h

Meteor koji je eksplodirao iznad Papue Nove Gvineje 2014. došao je iz drugog zvezdanog sistema, navodi se u pismu koje je nedavno objavila američka svemirska komanda (USSC).

Reč je o malom nebeskom telu prečnika 0,45 metara koje je izgorelo u Zemljinoj atmosferi 8. januara 2014, nakon što je jurilo svemirom brzinom većom od 210.000 km/h, odnosno brže od većine meteora koji jure naš Sunčev sistem, kaže studija pod nazivom Otkriće meteora međuzvezdanog porekla objavljena 2019. u arhivi.

Prema ovom istraživanju, brzina i putanja meteora sa 99 odsto sigurnosti pokazuju da je objekat stigao van našeg Sunčevog sistema – verovatno „sa drugog planetarnog sistema ili zvezde u našoj galaksiji“, napisali su naučnici.

Vice navodi da uprkos čvrstim tvrdnjama stručnjaka, njihov rad nikada nije pregledan ili objavljen u naučnom časopisu jer su američke vlasti smatrale da su neki od podataka potrebnih za proveru njihovih proračuna poverljivi. USCC je pismo objavio na Tviteru Sada su naučnici USSC-a zvanično potvrdili ove nalaze.

USCC je 6. aprila objavio pismo na Tviteru 1. marta u kojem je general Džon E. Šo, zamenik komandanta USSC, napisao da je analiza meteora iz 2019. „dokazala da je reč o međuzvezdanom objektu“.

Ova potvrda zapravo pokazuje da je meteor iz 2014. bio prvi međuzvezdani objekat ikada otkriven u našem Sunčevom sistemu. Ranije je to mesto držalo telo Oumuamua, koje je jurilo kroz Sunčev sistem 2017. Za razliku od meteora iz 2014. godine, naučnici su uočili Oumuamua, koji je na ilustracijama prikazan kao džinovska cigara, daleko od Zemlje, kada je već bio na izlasku iz Sunčevog sistema.

Amir Siraj, teorijski astrofizičar na Univerzitetu Harvard i glavni autor studije iz 2019. godine, rekao je za Vice da i dalje namerava da objavi originalnu studiju kako bi naučna zajednica mogla da nastavi tamo gde su on i njegove kolege stali. Pošto je meteorit izgoreo iznad južnog Pacifika, moguće je da su njegovi fragmenti pali u vodu i završili na morskom dnu, što znači da će naučnici možda moći da lociraju i izvrše detaljnu analizu njihovog sastava.

Dokaz o vanzemaljskom životu?

Iako je lociranje ovih međuzvezdanih krhotina izuzetno zahtevan podvig, pitanje je da li se uopšte mogu pronaći, Siraj je rekao da se već konsultuje sa drugim stručnjacima o organizovanju takve ekspedicije.

"Uzbuđen sam što mislim da imamo delove materijala na Zemlji koji su došli izvan našeg Sunčevog sistema i da znamo gde se nalaze. Već radim na ekspediciji da pretražim dno okeana kod Papue Nove Gvineje i pokušam da locirajte fragmente meteora", rekao je. Sir za Vice.

Naučnici su u istraživanju napisali da je čak moguće da bi takvi međuzvezdani objekti mogli da nose dokaze o vanzemaljskom životu.

1 / 7 Foto: Profimedia

„Potencijalno, ovi međuzvezdani meteori bi mogli da nose život iz drugog planetarnog sistema i da posreduju u panspermiji. životu sa svojih matičnih planetarnih sistema“, kažu stručnjaci.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.