NASA ĆE TESTIRATI AKCELERATOR NAPRAVLJEN DA NOSI TERET U SVEMIR: Evo kako izgleda,na šta vas PODSEĆA? (VIDEO)
NASA, Foto: Printscreen/Youtube/SpinLaunch

SVEMIR

NASA ĆE TESTIRATI AKCELERATOR NAPRAVLJEN DA NOSI TERET U SVEMIR: Evo kako izgleda,na šta vas PODSEĆA? (VIDEO)

Kome treba raketa kada imate masivnu centrifugu

Objavljeno:

Na dugom, pustom putu između Las Crucesa u Novom Meksiku i glavnog terminala svemirske luke Amerika više od sat vremena severnije, bizarna struktura koja izgleda nešto poput ogromnog jo-joa sa malom dimnom dimnjakom može se videti kako se izdiže iz pustinje sprat na istoku.

Ali okretanje koje se dešava u ovom objektu kojim upravlja SpinLaunch iz Kalifornije odvija se u unutrašnjosti onoga što je zaista čelična vakuum komora prečnika 300 stopa (91 metar). Korisni teret pričvršćen za unutrašnju ruku od ugljeničnih vlakana vrti se do brzine od 5.000 milja na sat (8.000 kilometara na sat) pre nego što se oslobađa i ispaljuje iz naslaga prema svemiru.

Kompanija je završila svoj prvi javni test svog suborbitalnog akceleratora mase u oktobru i sada se NASA prijavila da isproba ogromnu centrifugalnu praćku kasnije ove godine.

Svemirska agencija je potpisala ugovor sa SpinLaunch-om za letenje i vraćanje korisnog tereta u okviru razvojnog testnog leta koji bi mogao dovesti do budućih lansiranja.

„Ono što je počelo kao inovativna ideja da se prostor učini pristupačnijim, materijalizovala se u tehnički zreo pristup lansiranju koji menja igru“, rekao je osnivač i izvršni direktor Džonatan Jeni u izjavi prošle nedelje.

SpinLaunch je osnovan 2014. kako bi razvio alternativu konvencionalnim raketama za dostizanje izvan Zemljine atmosfere, za šta Janei kaže da može sa manje od 30 posto goriva i struktura tipičnog lansiranja.

U slučaju da se pitate, ne, SpinLaunch se nikada neće koristiti za lansiranje astronauta; ciljno tržište kompanije je jeftinije i lakše dostupna lansiranja malih satelita.

Suborbitalni akcelerator u Novom Meksiku je samo početak. Kompanija takođe ima planove za izgradnju obalskog orbitalnog lansirnog objekta. Da bi stigao u orbitu, korisni teret bi bio lansiran iz iste vrste postrojenja tri puta većeg od onog u Novom Meksiku. Nakon dostizanja gornjeg sloja atmosfere, mali raketni motor bi se zapalio da bi obezbedio dodatni pritisak potreban za orbitalno ubacivanje.

Kompanija se nada da će svoj prvi orbitalni probni let izvesti pre 2025. godine.

(Espreso/Cnet)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.