LAVROV PRVI ISKUSIO DA BERBOK DOBRO ZNA ŠTA HOĆE, A ŠTA NE: To pokazuje ANEGDOTA sa sastanka, evo šta je ODBILA!
Sergej Lavrov, Foto: Profimedia

satanak o kome svi bruje

LAVROV PRVI ISKUSIO DA BERBOK DOBRO ZNA ŠTA HOĆE, A ŠTA NE: To pokazuje ANEGDOTA sa sastanka, evo šta je ODBILA!

Njen odgovor govori sam za sebe

Objavljeno: 11:24h

O susretu Lavrova i nemačke koleginice u januaru još se priča, ali ne zbog tema razgovora.

Nemačka ministarka spoljnih poslova zna šta hoće, a šta ne neće. To pokazuje i anegdota sa sastanka s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u janauru ove godine: odbila je njegovu votku i druge zahteve.

Da li Analena Berbok dobro radi svoj posao kao ministarka spoljnih poslova Nemačke? To je pitanje koje se u nemačkoj javnosti često postavlja otkako je ova 41-godišnja političarka Zelenih došla na tu funkciju.

Njoj se u početku pre svega prebacivalo to što je svojom nespretnošću upropastila u početku dobre izborne šanse Zelenih, te se govorilo kako je i premlada i suviše neiskusna za tu važnu funkciju. Smatralo se da je važni svetski igrači, puput Putina ili Erdogana, uopšte neće ozbiljno shvatati, piše DW.

No sada je već i Putinu jasno da nikako ne bi trebalo da ponovi tuđu grešku i potceni Berbok. A još pre Putina to je postalo jasno njegovom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu. On je naime među prvima na međunarodnoj sceni iskusio da Analena Berbok vrlo dobro zna šta hoće, a šta ne neće.

1 / 6 Foto: Profimedia

"Rodila sam dvoje dece"

Kako je u jednom intervjuu za magazin Špigel ispričala sama ministarka, posle službenog razgovora Lavrov je nemačku delegaciju pozvao na ručak. Nakon što je izneseno predjelo, po dobroj ruskoj tradiciji je poslužena votka. Prema njenim rečima, nemačka ministarka, koji je tada na funkciji bila tek 42 dana, ponuđeno piće nije ni takla.

Tada joj je Lavrov rekao da votku mora da popije to je običaj. Njen odgovor govori sam za sebe. Rekla je da je bila u Rusiji pre nekoliko godina i ljudi su joj govorili da mora postati čvršća i više piti, inače nikada neće postati vrhunska političarka. Ali njoj je i bez alkohola uspelo da stigne na vrh, rekla je Lavrovu i dodala: "Ako je pijenje votke u podne test izdržljivosti i snage... Znate, ja sam rodila dvoje dece."

1 / 4 Foto: Profimedia

Za Lavrova i ostale prisutne muškarce ispijanje votke je izgleda bila neka vrsta prijemnog ispita u svet muškaraca, u kojem je ona, nova žena na toj sceni, trebalo da se dokaže. Ali ona je uvela jedan drugi standard, onaj po kojem je muškarci ne mogu pratiti: rađanje dece. To je bio njen trik. Preuzela je vođenje igre.

1 / 5 Foto: Profimedia

U međuvremenu je Rusija napala Ukrajinu, ali Lavrov više nema iluzija o Berbok: ona je postala oštra zagrovornica uvođenja još žešćih sankcija protiv Rusije kao i još obimnijeg naoružavanja ukrajinske vojske. U međuvremenu joj Moskva prebacuje "propagandu mržnje" protiv Rusije. Prošlo je vreme za sitna podbadanja.

(Espreso/DW)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.