OPASNO UPOZORENJE OPEK-a: Poručili su EU da bi sankcije Rusiji mogle da izazovu haos na TRŽIŠTU NAFTE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

UPOZORENJE

OPASNO UPOZORENJE OPEK-a: Poručili su EU da bi sankcije Rusiji mogle da izazovu haos na TRŽIŠTU NAFTE!

Sadašnje članice OPEK-a su Alžir, Angola, Ekvatorijalna Gvineja, Gabon, Iran, Irak, Kuvajt, Libija, Nigerija, Kongo, Saudijska Arabija, UAE i Venecuela

Objavljeno:

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) poručila je Evropskoj uniji da bi sadašnje i buduće sankcije Rusiji mogle da izazovu jedan od najvećih šokova na tržištu nafte i da alijansa ne može da zameni ruske količine i da neće povećati svoju proizvodnju.

U vreme kada Brisel planira nove sankcije ruskom energetskom sektoru, zvaničnici Evropske unije u Beču sastali su se sa predstavnicima OPEK-a nakon poziva Zapada grupi od 13 zemalja da povećaju proizvodnju. „Mogao bi doći do gubitka od sedam miliona barela ruske nafte i drugih energenata dnevno, zbog sadašnjih i budućih sankcija“, i drugih akcija, rekao je generalni sekretar OPEK-a Mohamed Barkindo.

S obzirom na trenutno stanje u sektoru, nastavio je Nigerijac, „bilo bi gotovo nemoguće nadoknaditi gubitak količina te veličine”.

EU veruje da OPEK može da poveća proizvodnju iz rezervnih kapaciteta, navodi se u dokumentu OPEK-a koji poseduje Rojters.

Barkindo je rekao da je trenutna nestabilnost tržišta posledica "nefundamentalnih faktora" van kontrole OPEK-a, signalizirajući da države neće povećati svoju proizvodnju.

1 / 7 Foto: Profimedia

Sadašnje članice OPEK-a su Alžir, Angola, Ekvatorijalna Gvineja, Gabon, Iran, Irak, Kuvajt, Libija, Nigerija, Kongo, Saudijska Arabija, UAE i Venecuela.

OPEK +, prošireni format alijanse kojoj se pridružila Rusija, povećaće proizvodnju za 432.000 barela u maju kao deo planiranog postepenog ukidanja smanjenja proizvodnje uvedenog tokom pandemije kovida-19.

Bonus video:

20:34

VEČERNJI DNEVNIK 11.04.2022.

(Espreso/Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.