UKINUT POLICIJSKI ČAS U LIMI: Predsednik Perua objavio PREKID, pa pozvao građane 1 stvar! (VIDEO)
Peru, Foto: Profimedia

NAPETA SITUACIJA

UKINUT POLICIJSKI ČAS U LIMI: Predsednik Perua objavio PREKID, pa pozvao građane 1 stvar! (VIDEO)

Demonstranti su, međutim, izašli na ulice u više kvartova u Limi sa plakatama na kojima je pisalo "Kastiljo, napolje", lupali su u šerpe, u tradicionalnom obliku protesta u Latinskoj Americi

Objavljeno:

Predsednik Perua Pedro Kastiljo objavio je sinoć prekid policijskog časa u Limi.

Policijski čas je bio na snazi od zore juče u glavnom gradu i susednoj luci Kaljao gde živi 10 miliona ljudi i trebalo je da traje do ponoći.

Predsednik radikalne levice izjavio je to sinoć posle sastanka sa predstravnicima parlamenta u kojem opozicija ima većinu, u prisustvu predsednice parlamenta Marije del Karmen Alva, da se ukida policijski čas i da je poziva peruanske građane da doprinesu smirivanju situacije.

On je rekao da mere koje su preduzete nisu bile protiv naroda već da bi se sačuvali životi ljudi. Ovo je što se tiče Kastilja njegov prvi socijalni sukob od izbora na mesto predsednika u julu 2021. godine.

Kada je predsednik u ponedeljak uveče objavio da će se uvesti policijski čas u Limi, to je ocenjeno kao iznenađujući potez, pošto su se demonstracije prevoznika zbog porasta cena goriva održavale van glavnog grada Lime.

Demonstranti su, međutim, izašli na ulice u više kvartova u Limi sa plakatama na kojima je pisalo "Kastiljo, napolje", lupali su u šerpe, u tradicionalnom obliku protesta u Latinskoj Americi.

Zbog tih kritika šef države je odlučio da se sastane sa predstavnicima opozicije koji i dalje imaju većinu u Parlamentu da razgovara o tome kako izaći iz krize.

Sukobi između demonstranata i policije izbili su u ponedeljak u više oblasti u Peruu tokom štrajka prevoznika zbog porasta cene goriva i putarina, ali i cena hrane.

Panamerički autoput koji povezuje južnu Ameriku sa SAD preko centralne Amerike blokirali su brojni kamioni a naplatne stanice su zapaljene. Bilo je i pljačke prodavnica na jugu i istoku zemlje.

Vlada je prošle nedelje ukinula porez na gorivo u nastojanju da smiri situaciju i najavila povećanje minimalne plate od 10 odsto, koja će dostići protivvrednost od 277 dolara od 1. maja.

1 / 5 Foto: Profimedia

Glavni sindikat u zemlji Konfederacija peruanskih radnika smatra da su mere nedovoljne i poziva na nove proteste u četvrtak.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.