EVROPSKA KOMISIJA POKREĆE POSTUPAK PROTIV MAĐARSKE: Šta to zapravo znači i ŠTA BI MOGLO DA SE DESI?
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/ PATRICK SEEGER

mađarska

EVROPSKA KOMISIJA POKREĆE POSTUPAK PROTIV MAĐARSKE: Šta to zapravo znači i ŠTA BI MOGLO DA SE DESI?

Mađarska i Poljska, koje bi zbog uredbe mogle da ostanu bez značajnih sredstava iz evropskog budžeta, u martu prošle godine su se žalile Sudu pravde EU i tražile njegovo poništenje

Objavljeno: 18:30h

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je da će Komisija pokrenuti postupak protiv Mađarske po novom mehanizmu po kome je korišćenje evropskih fondova uslovljeno poštovanjem vladavine prava.

Komesar za budžet Johanes Han razgovarao je danas sa mađarskim vlastima i obavestio ih da ćemo im poslati zvanično pismo sa zvaničnim obaveštenjem o pokretanju mehanizma uslovljavanja“, rekla je Fon der Lajen. Uredba kojom se uspostavlja opšti režim vanrednih situacija za zaštitu budžeta Unije u slučaju kršenja vladavine prava u državama članicama stupila je na snagu 1. januara 2021. godine.

Nikada nisam koristio regulaciju Uredba, koja nikada nije korišćena, dozvoljava Savetu da, na zahtev Evropske komisije, usvoji, između ostalog, mere kao što su obustava plaćanja finansiranih iz budžeta Unije ili suspenzija odobravanja jednog ili više programa koji se finansiraju iz tog budžeta. .

Mađarska i Poljska, koje bi zbog uredbe mogle da ostanu bez značajnih sredstava iz evropskog budžeta, u martu prošle godine su se žalile Sudu pravde EU i tražile njegovo poništenje, a u februaru ove godine Sud je u potpunosti odbio njihov zahtev.

1 / 13 Foto: Profimedia

Najava pokretanja postupka protiv Mađarske dolazi samo dva dana nakon što su mađarski premijer Viktor Orban i njegova stranka Fides po četvrti put pobedili na parlamentarnim izborima.

Bonus video:

20:48

POPODNEVNI DNEVNIK 05.04.2022.

(Espreso/HIna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.