LOŠE VESTI IZ KINESKE METROPOLE: Oglasio se gradski zvaničnik iz Šangaja, evo kakva je situacija! (FOTO) (VIDEO)
Testiranje na korona virus u Šangaju, Foto: Kineski radio Internacional

PANDEMIJA

LOŠE VESTI IZ KINESKE METROPOLE: Oglasio se gradski zvaničnik iz Šangaja, evo kakva je situacija! (FOTO) (VIDEO)

Kina je poslala više od 10.000 zdravstvenih radnika iz cele zemlje da pomognu gradu uključujući 2.000 iz vojske

Objavljeno: 12:52h

Epidemija kovida-19 u najvećoj kineskoj metropoli Šangaju, i dalje je "ekstremno velika", iako je uveden karantin, rekao je danas gradski zvaničnik.

Kina je poslala više od 10.000 zdravstvenih radnika iz cele zemlje da pomognu gradu uključujući 2.000 iz vojske, a u Šangaju se sprovodi i masovno testiranje.

Većina istočnog Šangaja koji je trebalo da se ponovo otvori prošlog petka, ostala je zaključana, kao i druga polovina grada.

Šangaj, gradu od 26 miliona ljudi je juče zabeležio još 13.354 slučaja zaraze, od kojih je velika većina asimptomatska, čime je ukupan broj u gradu povećan na više od 73.000 otkako je poslednji talas zaraženih počeo prošlog meseca.

Nijedan smrtni slučaj nije pripisan epidemiji izazvanoj varijantom omikrona BA.2 koja je mnogo zaraznija, ali je i manje smrtonosna od prethodnog delta soja.

Dok se stopa vakcinacije u Kini kreće oko 90 odsto, njihove vakcine protiv virusa smatraju se slabijim od mRNA vakcina koje proizvode Fajzer i Moderna koje se koriste u inostranstvu, kao i u Hongkongu i Makau.

1 / 6 Foto: Profimedia

U međuvremenu, u Šangaju su se pojavile pritužbe zbog poteškoća u nabavci hrane i svakodnevnih potrepština, kao i zbog nedostatka medicinskih radnika, volontera i kreveta u odeljenjima za izolaciju u kojima se desetine hiljada drže na posmatranju.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.