U ŠANGAJU RAZDVAJAJU BEBE I DECU OD RODITELJA! Kina opet pribegava radikalnim merama
Ilustracija, Foto: Profimedia

BORBA SA PANDEMIJOM

U ŠANGAJU RAZDVAJAJU BEBE I DECU OD RODITELJA! Kina opet pribegava radikalnim merama

Roditelji i staratelji su svoj bes i nezadovoljstvo izneli na društvenim medijima

Objavljeno:

Kina opet pribegava radikalnim merama kako bi suzbila širenje korona virusa, koje uključuju odvajanje beba i dece od roditelja.

Šangaj je danas branio odluku da se deca odvajaju od roditelja ako je neko kovid pozitivan, dok frustracije među građanima u milionskom gradu rastu zbog lokdauna i porasta broja obolelih.

Oko 25 miliona ljudi u Šangaju, najvećem gradu i finansijskom centru u Kini, nalaze se u lokdaunu dok vlasti pokušavaju da obuzdaju najgore širenje virusa još od početka pandemije u vuhanu.

Po strogim pravilima, svako ko je pozitivan, čak i ako je u pitanju blagi ili čak asimptomatski slučaj, mora da bude izolovan od neinficiranih ljudi.

To uključuje i decu koja su pozitivna na testu, a čiji članovi porodice nisu zaraženi, potvrdili su danas zdravstveni zvaničnici.

- Ako dete ima manje od sedam godina ono će dobijati tretman u javnom zdravstvenom centru. Starija deca i tinejdžeri biće izolovani u centralnim karantinima - saopštio je Vu Kijanju, zvaničnik šangajske zdravstvene komisije.

Roditelji i staratelji su svoj bes i nezadovoljstvo izneli na društvenim medijima.

- Roditelji moraju da "ispune uslove" da bi bili uz svoju decu. To je apsurd. Pa to je njihovo osnovno pravo - stoji u jednom od komentara na društvenoj mreži Weibo.

1 / 6 Foto: Profimedia

Mrežama se šire i snimci, čija autentičnost nije potvrđena, na kojima se vidi kako deca i beba leže u državnim zdravstvenim centrima

Vu, zvaničnica iz Šangaja, kažu da je ova mera neophodna kako bi se kontrolisalo širenje virusa.

- Objasnili smo da deca čiji su roditelji pozitivni mogu da budu zajedno - navela je ona.

Šanjgaj je u ponedeljak prijavio 9.000 novih slučajeva. Vlasti su u početku obećale da neće zatvarati ceo grad, već da će biti u pitanju lokalni lokdaun u određenim kvartovima gde su oboleli registrovani.

Nakon što je broj obelelih nedeljama rastao, gradski čelnici su priznali da njihova taktika nije urodila plodom.

1 / 7 Foto: Profimedia

Potom su uveli fazu 2 lokdauna, koji je u početku trebalo da traje četiri dana, kako bi se izvršilo masovno testiranje stanovnika.

Prošlo je više dana, pa građani strahuju da će na duže biti zatvoreni u kućama i da će im dugo biti zabranjeno da šetaju napolju, kao i da izvode svoje ljubimce.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.