JUŽNA OSETIJA POSTAJE DEO RUSIJE?
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

REFERENDUM

JUŽNA OSETIJA POSTAJE DEO RUSIJE?

Bibilov je podsetio da je u Rusiji već bilo primera ujedinjenja regiona

Objavljeno:

U Južnoj Osetiji bi mogla biti održana dva referenduma - prvi, o priključenju Rusiji, a nakon toga može biti održan referendum o ponovnom ujedinjenju sa ruskom Severnom Osetijom, izjavio je predsednik republike Anatolij Bibilov.

Prema njegovim rečima, u toku su konsultacije sa Moskvom, a referendum bi mogao da bude održan nakon 10. aprila.

Bibilov je istakao da do direktnog ulaska u Rusiju i istovremenog ujedinjenja Osetije neće doći, jer „to nije dozvoljeno zakonom“. Tako je Bibilov naglasio da tek kada „Južna Osetija već bude deo Ruske Federacije“, tada već treba da se odvijaju procesi ujedinjenja Osetije i „tada već treba da budu dva referenduma“.

1 / 5 Foto: Profimedia

Bibilov je podsetio da je u Rusiji već bilo primera ujedinjenja regiona. On je rekao da postoje „dve faze, moglo bi se reći, ujedinjenje Osetija i Osetija.“

Lider republike, koji je nedavno posetio region Donbasa, napomenuo je da je pogrešno povezivati završetak tekuće specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini i referendum u Južnoj Osetiji o pridruživanju Ruskoj Federaciji.

Osim toga, rekao je da je istorijska podela Osetije na sever i jug dvadesetih godina prošlog veka politički nesporazum. On je objasnio da je ujedinjena Osetija ušla u sastav Ruske imperije još 1774. godine, a da je u prošlom veku podeljena na dva dela bez mišljenja naroda.

Prošlog meseca, portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da Vašington neće prihvatiti činjenicu da se Južna Osetija pridruži Rusiji, pošto su SAD ponovo potvrdile svoju posvećenost teritorijalnom integritetu Gruzije.

Kako se navodi u saopštenju, odluka će biti doneta na isti način na koji Vašington ranije nije priznao Krim kao ruski, a kasnije i nezavisnost Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Južna Osetija je manja otcepljena država na Južnom Kavkazu koja sve svoje granice deli sa Gruzijom osim severa, koji deli sa Rusijom. Rusija, Venecuela, Nikaragva, Nauru i Sirija su priznale tu zemlju kao suverenu državu.

Dok Gruzija ne kontroliše Južnu Osetiju niti je priznaje kao državu, gruzijska vlada i većina članica UN-a smatraju da je ta teritorija deo zemlje, što je naziva regionom Chinval.

Posle petodnevnog rata u avgustu 2008, kada je Gruzija pokušala da nasilno reši pitanje nezavisnosti republike, započevši bombardovanje glavnog grada otcepljene republike, Chinvala. Kao odgovor na to, Rusija je pokrenula vojnu operaciju za „nametanje mira“ u Gruziji. Ubrzo je postignuto primirje. Od rata rukovodstvo Južne Osetije je isticalo želju da postane republika unutar Ruske Federacije, zbog činjenice da je Severna Osetija već deo Rusije.

(Espreso)9


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.