PLJUŠTE OSTAVKE U OVOJ AZIJSKOJ ZEMLJI! Upali u najgoru EKONOMSKU krizu u poslednjih nekoliko decenija (VIDEO)
Šri Lanka, Foto: Profimedia

VANREDNO STANJE

PLJUŠTE OSTAVKE U OVOJ AZIJSKOJ ZEMLJI! Upali u najgoru EKONOMSKU krizu u poslednjih nekoliko decenija (VIDEO)

Inflacija, nestašica goriva i lekova, osakaćena turistička industrija...

Objavljeno:

Guverner centralne banke Šri Lanke Adžit Nivard Kabraal potvrdio je danas na Tviteru da je podneo ostavku solidarišući se sa svim ministarima u vladi te zemlje koji ranije podneli ostavke.

Nekoliko dana nakon što je predsednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa proglasio vanredno stanje posle protesta zbog ekonomske krize, premijerov sin je podneo ostavku na položaj u vladi, kao i nekoliko drugih članova kabineta.

Ministar omladine i sporta Namal Radžapaksa, sinovac predsednika Gotabaje i sin premijera Mahinde Radžapaksa, potvrdio je da je predsednikovom sekretaru predao kovertiranu ostavku u nadi da će to pomoći da "predsednik i premijer uspostave stabilnost" u zemlji.

Ministar obrazovanja Dineš Gunavardena rekao je lokalnim medijima kasno sinoć da su premijeru "predate pismene ostavke članova kabineta".

Predsednik Šri Lanke pozvao je danas sve političke stranke zastupljene u parlamentu da prihvate ministarske obaveze kako bi pomogli u pronalaženju izlaza iz najgore ekonomske krize u zemlji poslednjih decenija, navodi se u saopštenju predsedničke kancelarije.

- S obzirom da je ovo nacionalna potreba, došlo je vreme da radimo zajedno za dobrobit svih građana i budućih generacija - dodaje se.

Suočena sa velikom nestašicom deviza, ova zemlja opterećena dugovima bori se da obezbedi sredstva za uvoz goriva i drugih osnovnih potrepština, što je dovelo do višesatnih restrikcija električne energije i masovnih demonstracija koje se ne prekidaju uprkos uvođenju policijskog časa tokom proteklog vikenda, prenosi Rojters.

Saobraćaj se danas vratio na ulice glavnog grada Kolomba, ali iz cele zemlje stižu izveštaji o sporadičnim i mirnim protestima.

1 / 4 Foto: Profimedia

Ova ostrvska država sa 22 miliona stanovnika koja se nalazi južnom vrhu Indije, takođe se bori sa rastućom inflacijom nakon što je vlada prošlog meseca naglo devalvirala nacionalnu valutu uoči pregovora o podizanju kredita sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Rashodi zemlje premašili su prihode, a dvocifreni deficit nastao je tokom pandemije kovida 19 koja je osakatila turističku industriju - ekonomski oslonac Šri Lanke.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.