Zaraćene strane u Jemenu postigle dogovor o dvomesečnom primirju
Jemen, Foto: Profimedia

smiruje se

Zaraćene strane u Jemenu postigle dogovor o dvomesečnom primirju

Strane su se složile da zaustave sve vojne vazdušne, kopnene i morske ofanzive u Jemenu i van granica, rekao je Grundberg

Objavljeno:

Zaraćene strane u Jemenu, šiitski pobunjenici Huti i vladine snage, prihvatili su dvomesečno primirje koje sutra počinje, uz mogućnost produženja, saopštio je danas UN.

Provladine jemenske snage podržava vojna koalicija koju predvodi Saudijska Arabija, dok pobunjenike Huti podržava Iran u ratu započetom 2014. godine.

"Zaraćene strane su pozitivno odgovorile na predlog UN za dvomesečno primirje koje će stupiti na snagu 2. aprila u 19.00 po lokalnom vremenu", izjavio je izaslanik UN za Jemen Hans Grundberg i dodao da postoji mogućnost produženja primirja.

Strane su se složile da zaustave sve vojne vazdušne, kopnene i morske ofanzive u Jemenu i van granica, rekao je Grundberg.

Dodao je da su se strane takodje složile da dozvole tankerima da udju u luke u provinciji Hodeida i da komercijalni letovi saobraćaju na aerodromu u Sani sa unapred određenim destinacijama u regionu.

UN procenjuje da je od početka sukoba stradalo oko 380.000 ljudi i da su mnogi umrli od posledica rata, kao što su glad, bolesti i nedostatak vode za piće.

Svetska organizacija je ranije ocenila da u toj zemlji vlada jedna od najgorih humanitarna kriza na svetu.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.