NAJNOVIJE RAZARANJE: Arapska koalicija IZVELA NAPAD!
Ilustracija, Foto: Printscreen/Twitter/@Ruptly

vojna operacija

NAJNOVIJE RAZARANJE: Arapska koalicija IZVELA NAPAD!

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija, od 26. marta 2015. bombarduje položaje jemenski šiitskih pobunjenika Huti, podržavajući predsednika Abeda Raboa Mansura Hadija koji je bio primoran da pobegne iz zemlje

Objavljeno:

Arapska koalicija predvođena Saudijskom Arabijom gađala je danas ciljeve u Sani i Hodeidi u Jemenu, kao odgovor na napade jemenskih pobunjenika Huti na Saudijsku Arabiju, prenela je saudijska agencija SPA.

"Vojna operacija će biti nastavljena dok se ne ostvare njeni ciljevi", dodala je agencija pozivajući se na izvore bliske koalicije i ne navodeći druge detalje.

Huti su u petak sproveli niz napada na Saudijsku Arabiju i izazvali veliki požar u Džedi kod naftne platforme, i u blizini staze Formule 1 na kojoj treba da bude održana trka.

1 / 7 Foto: Profimedia

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija, od 26. marta 2015. bombarduje položaje jemenski šiitskih pobunjenika Huti, podržavajući predsednika Abeda Raboa Mansura Hadija koji je bio primoran da pobegne iz zemlje.

U Jemenu ratuju od 2014. godine medjunarodno priznata vlast i šiitski pobunjenici, saveznici bivšeg predsednika Alija Abdulaha Saleha, kojeg podržava Iran. U tom ratu je poginulo nekoliko desetina ljudi, a nekoliko miliona je raseljeno.

Jemen je pored rata jedna od najsiromašnijih zemalja gde 80 odsto stanovništva zavisi od medjunarodne pomoći i na ivici je gladi. UN smatraju da u toj zemlji vlada jedna od najgorih humanitarna kriza na svetu.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.