MAKRON PRIMIO IVANA FEDOROVA: Ovo je SAOPŠTENO
Emanuel Makron, Foto: Profimedia

važan sastanak

MAKRON PRIMIO IVANA FEDOROVA: Ovo je SAOPŠTENO

Francuski predsednik je dodao da je lično hteo da primi oslobođene Ukrajince u znak podrške i napora da se nastavi pomoć

Objavljeno:

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) primio je danas gradonačelnika ukrajinskog grada Melitopolja Ivana Fedorova, kojeg su ruske snage pritvorile, i obećao da će nastaviti da podržava Ukrajinu suočenu sa ruskom invazijom.

Makron je primio Fedorova i četiri ukrajinske poslanice koji su bili zatočeni i pušteni na slobodu tokom razmene zarobljenika.

1 / 7 Foto: Facebook/МВС України

"Srećni smo da vas vidimo ovde i da ste slobodni. Ne usuđujem se ni da zamislim kroz šta ste prošli, svi smo bili uznemireni kada ste kidnapovani", rekao je Makron.

Francuski predsednik je dodao da je lično hteo da primi oslobođene Ukrajince u znak podrške i napora da se nastavi pomoć.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je posle otmice Fedorova 11. marta imao telefonske razgovore sa Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Scholz) od kojih je tražio pomoć za oslobadjanje gradonačelnika Melitopolja.

Fedorov je oslobodjen nekoliko dana kasnije.

Predstavnica za ljudska prava u Kremlju Tatjana Moskalkova je 21. marta izjavila da su gradonačelnik i ostali zatočeni oslobođeni u razmeni za devet ruskih zatvorenika.

"Ruski vojnici su me kidnapovali da pokažu mojim kolegama šta mogu da urade onima koji odbijaju da sarađuju sa Rusijom", izjavio je Fedorov za francusku onlajn televiziju BFMTV.

Gradonačelnik je dodao da je tokom zatočeništva iz susednih ćelija čuo krike mučenja.

Ukrajinske poslanice su sa svoje strane francuskim medijima prijavile slučajeve silovanja koja su počinili ruski vojnici. Situaciju u Marijupolju su opisale kao "potpuno katastrofalnu".

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.