OGLASIO SE ERDOGAN! Turski predsednik se NADA 1 ključnoj STVARI, tiče se rata u Ukrajini
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Profimedia

TURSKI PREDSEDNIK

OGLASIO SE ERDOGAN! Turski predsednik se NADA 1 ključnoj STVARI, tiče se rata u Ukrajini

Ruska i ukrajinska delegacija sastale su se 29. marta na mirovnim pregovorima u Istanbulu

Objavljeno: 15:06h

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izrazio je nadu da bi lideri Rusije i Ukrajine mogli održati samit u Istanbulu kako bi pomogli da se okonča rat između dve zemlje.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

"Bili bismo veoma srećni kada bismo uspeli da ostvarimo odluku da s dvojicom lidera ovaj negativni tok događaja preokrenemo u pozitivan", rekao je Erdogan novinarima u Istanbulu.

Ruska i ukrajinska delegacija sastale su se 29. marta na mirovnim pregovorima u Istanbulu, nakon što je rat ušao u drugi mesec, a broj žrtava svakodnevno raste, prenosi agencija Anadolija.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/ TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE H

Tokom razgovora, ukrajinski zvaničnici su signalizirali spremnost za pregovore o "neutralnom statusu", ključnom zahtevu Rusije, ali su zatražili sigurnosne garancije za svoju zemlju.

Rusija je u međuvremenu obećala da će značajno smanjiti svoje vojne aktivnosti prema ukrajinskim gradovima Kijevu i Černigovu kako bi izgradila poverenje za buduće pregovore.

Ukrajinski pregovarač David Arakhamia rekao je da traže međunarodni sporazum, u kojem bi određene zemlje, uključujući Tursku bile "države garanti".

O plutajućim morskim minama u regionu Crnog mora, Erdogan je rekao da "zasad nema problema".

1 / 7 Foto: Profimedia

Turske vlasti su do sada deaktivirale najmanje dve takve mine. Još jednu je deaktivirala susedna Bugarska, koja takodje izlazi na obalu Crnog mora.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.