RAU: Nije postignut konsenzus o produženju mandata OEBS-a
Ukrajina, Foto: Profimedia

RAT

RAU: Nije postignut konsenzus o produženju mandata OEBS-a

Takođe je istakao da će poljsko predstavništvo nastaviti konsultacije sa zemljama-učesnicama u vezi buduće uloge i prisustva OEBS-a u Ukrajini

Objavljeno:

Aktuelni predsednik OEBS-a i poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau saopštio je da nije postignut konsenzus o produženju mandata Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini zbog stava Rusije.

Mariupolj, Ukrajina
foto: Profimedia

Rau i generalna sekretarka Helga Marija Šmid izrazili su iskreno žaljenje zbog nepostojanja konsenzusa po pitanju produžetka mandata misije OEBS-a u Ukrajini, prenosi agencija TAS S.

„U proteklih osam godina Misija je igrala ključnu ulogu pružajući objektivne informacije o bezbednosnoj i humanitarnoj situaciji na terenu i neumorno radeći na ublažavanju posledica sukoba po civilno stanovništvo“, naveo je Rau u saopštenju.

Takođe je istakao da će poljsko predstavništvo nastaviti konsultacije sa zemljama-učesnicama u vezi buduće uloge i prisustva OEBS-a u Ukrajini.

Misije Nemačke i Francuske pri OEBS-u takođe su izrazile žaljenje, jer je Rusija odbila da produži mandat misije u Ukrajini.

Specijalna posmatračka misija počela je sa radom u Ukrajini u martu 2014. godine, nakon odluke svih 57 država učesnica.

Mandat misije produžavan je od 2014. godine svake godine na godinu dana, a trenutni mandat ističe 31. marta u ponoć, podseća ruska agencija.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.