VOJNICI IMAJU SIMPTOME RADIJACIJSKE BOLESTI? SAD: Ruske snage počele da se povlače iz Černobilja
Černobilj, Foto: Profimedia, Printscreen

RATNO STANJE

VOJNICI IMAJU SIMPTOME RADIJACIJSKE BOLESTI? SAD: Ruske snage počele da se povlače iz Černobilja

Vojnici su u ponedeljak vozili svoja oklopna vozila bez zaštite od radijacije kroz visoko toksičnu zonu zvanu "Crvena šuma", dižući oblake radioaktivne prašine

Objavljeno:

SAD su u sredu saopštile da su ruske snage počele da se povlače iz nuklearne elektrane u Černobilju koju su zauzele prvog dana ruskih specijalnih operacija u Ukrajini, preciznije 24. februara.

Zaposleni u ukrajinskoj agenciji za upravljanje zonama isključenja tvrdio je na Fejsbuku da su neki vojnici prevezeni u specijalnu medicinsku ustanovu u Belorusiji sa akutnom radijacijskom bolešću, ali to nije potvrđeno, navodi Guardian.

Procene kažu kako područje neće biti sigurno čak 24.000 godina. Pre ruskih vojnih operacija u Ukrajini, okolinu kontaminiranog područja mogli su da obiđu samo uz dozvolu i zvanične turističke vodiče sa Gajgerovim brojačima, a koji su znali kuda smeju da idu.

U Černobilju je po svemu sudeći i dalje mnogo kontaminiranih i zabranjenih područja. Guardian piše kako je moguće da ruske trupe nisu znale za opasnost.

Podsetimo, u ponedeljak su radnici na toj lokaciji posebno naveli Rojtersu da su vojnici vozili svoja oklopna vozila bez zaštite od radijacije kroz visoko toksičnu zonu zvanu "Crvena šuma", dižući oblake radioaktivne prašine.

1 / 8 Foto: Profimedia, Printscreen

Neimenovani radnik u Černobilju kazao je da je to za vojnike samoubilačko ponašanje, jer je radioaktivna prašina koju su udisali verovatno izazvala unutrašnje zračenje u njihovim telima.

Ukrajinska državna nuklearna inspekcija saopštila je 25. februara da je došlo do povećanja nivoa radijacije u Černobilju kao posledica toga što su teška vojna vozila "uznemirila" tlo.

Dvojica ukrajinskih radnika koji su govorili za Rojters bili su na dužnosti kada su ruski tenkovi ušli u Černobilj 24. februara i preuzeli kontrolu nad lokacijom, gde je osoblje i dalje odgovorno za bezbedno skladištenje istrošenog nuklearnog goriva i nadgledanje betonskih ostataka reaktora koji eksplodirao 1986. godine.

"Crvena šuma" je dobila ime kada je desetine kvadratnih kilometara borova pocrvenelo nakon što je apsorbovalo zračenje od eksplozije 1986. godine, jedne od najgorih nuklearnih katastrofa na svetu.

"Crvena šuma" se smatra toliko kontaminiranom da čak ni radnicima u nuklearnoj elektrani nije dozvoljeno da tamo idu.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.