BAJDEN JE REKAO 1 VEOMA BITNU STVAR: Najavio je NOVI POTEZ AMERIKE
Džozef Bajden, Foto: Profimedia

POMOĆ UKRAJINI

BAJDEN JE REKAO 1 VEOMA BITNU STVAR: Najavio je NOVI POTEZ AMERIKE

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, Bajdenova administracija je poslala Kijevu humanitarnu i pomoć u oružju, vrednu oko dve milijarde dolara

Objavljeno:

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je danas ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da Vašington šalje Kijevu dodatnih 500 miliona dolara direktne pomoći.

Tokom 55-minutnog telefonskog razgovora, Bajden je Zelenskom kazao da je najnovija tranša američke pomoći „na putu“, dok se ruska invazija na Ukrajinu nastavlja.

Džozef Bajden
Džozef Bajdenfoto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Bajden i Zelenski su razmotrili pomoć u oružju koja je ranije isporučena Kijevu i njene efekte na rat u Ukrajini, saopštila je Bela kuća.

Zelenski danima traži od Bajdenove administracije i drugih zapadnih saveznika da mu pošalju borbene avione. SAD i druge članice NATO-a za sada nisu spremne na to, jer strahuju da Rusija u znak odmazde ne proširi rat van granica Ukrajine.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, Bajdenova administracija je poslala Kijevu humanitarnu i pomoć u oružju, vrednu oko dve milijarde dolara.

1 / 5 Foto: Profimedia

Ta pomoć je deo paketa od 13,6 milijardi dolara koje je Kongres nedavno odobrio za Ukrajinu.

Bajden je objavio slanje dodatne pomoći Ukrajini u trenutku kada se saznalo da su obaveštajni zvaničnici SAD utvrdili da savetnici dezinformišu predsednika Rusije Vladimira Putina o učinku ruskih snaga u Ukrajini.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je danas da obaveštajni podaci ukazuju da je Putin osetio da ne dobija adekvatne informacije od vojske i da sada postoji stalna tenzija između njega i visokih ruskih zvaničnika iz oblasti odbrane.

Bajdenova administracija se nada da bi objavljivanje tog otkrića moglo da utiče da Putin preispita dalje delovanje u Ukrajini.

Novi obaveštajni podaci objavljeni su dan pošto je Bela kuća izrazila skepticizam povodom ruske najave da će drastično smanjiti vojne operacije u blizini Kijeva kako bi doprinela izgradnji uzajamnog poverenja tokom pregovora sa ukrajinskom stranom u Turskoj.

Povodom ruske jučerašnje najave Bajden je rekao da ne donosi nikakve zaključke dok ne vidi kakvi su postupci Rusije.

Bonus video:

02:38

ESPRESO ANKETA: Pitali smo građane šta misle o dramatičnoj situaciji u Ukrajini

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.