SVE VIŠE PREVREMENO ROĐENE DECE U UKRAJINI: Bebe se bore za život u bombardovanim gradovima
Ilustracija, Foto: Wikipedia, printscreen/youtube/uatvenglish, Profimedia

TEŠKI USLOVI

SVE VIŠE PREVREMENO ROĐENE DECE U UKRAJINI: Bebe se bore za život u bombardovanim gradovima

Iako se postotak prevremenih porođaja u njenoj klinici smanjio, dr Kondratova otkriva da se ukupan broj njenih pacijenata smanjio zbog toga što žene beže od borbi u Harkovu

Objavljeno:

U nekim delovima Ukrajine dogodio se nagli porast broja prevremenih porođaja, primetili su lekari.

Iz prenatalnih klinika u Lavovu i Harkovu za BBC kažu da se stopa prevremenih porođaja udvostručila ili utrostručila u poslednjih nekoliko nedelja. To je rezultat stresa i zdravstvenih problema povezanih sa ratom, kažu stručnjaci.

Malena Polina rođena je u regionalnoj perinatalnoj klinici u Harkovu, teška je 630 grama, dok je prosečna težina rođenih devojčica pet puta veća. Viktorija, teška 800 grama, rođena je početkom marta u prenatalnoj bolnici u Lavovu sa svojom sestrom bliznakinjom Veronikom. Devojčice su rođene nakon što je njihova majka pobegla iz Kijeva.

Ove devojčice, jedna u izbeglištvu, a druga u borbi za život u bombardovanom gradu, pokazuju stres i napor sa kojim se majke i lekari u Ukrajini suočavaju.

Dr Irina Kondratova, lekar zadužena za negu malene Poline, rekla je za BBC da su prevremeni porođaji skočili tri puta u odnosu na normalnu stopu u njenoj klinici u Harkovu. Dodaje da prevremeni porođaji sada čine 50 odsto svih porođaja.

- Infekcije, nedostatak medicinske pomoći, loša prehrana - rat stvara opasnost od prevremenog porođaja. Naš prevremeni natalitet je već bio visok jer smo imali mnogo pacijenata iz Donjecka i Luganska. U zonama sukoba žene provode dosta vremena u prepunim podrumima, gde su aktivne infekcije. A ženama je takođe teže da dođu do lekarske pomoći ako im je potrebna - objasnila je dr Kondratova.

Iako se postotak prevremenih porođaja u njenoj klinici smanjio, dr Kondratova otkriva da se ukupan broj njenih pacijenata smanjio zbog toga što žene beže od borbi u Harkovu. Daleko od fronta, širom zemlje u Lavovu, vidljiv je priliv trudnica.

1 / 7 Foto: Profimedia

Trudnice od straha ne mogu da jedu ni da piju

Viktorijina majka, Irina Zelena, pobegla je u Lavov iz Kijeva neposredno pre porođaja.

- Otišli smo zbog masovnog granatiranja. Sve to vreme bili smo u skloništu - kaže ona. Majka veruje da je stres zbog prvih dana rata u bunkeru pridoneo tome da je bliznakinje Viktoriju i Veroniku rodila više od sedam nedelja ranije.

U istoj bolnici, u prenatalnoj jedinici, nalazi se Olga Bogadiza. Ona je u šestom mesecu trudnoće i takođe čeka blizance. Olga je pobegla iz Kijeva te je očajnički želela da pronađe sigurno mesto za svoje bebe, daleko od granatiranja i policijskog časa. Kaže da joj je do Lavova trebalo tri dana i da sve to vreme od straha nije mogla ni da jede ni da pije.

- Jeste li čuli za izreku "životinjski strah"? To nije kao strah od boli ili porođaja - to je strah od kog te boli koža. Toliko si uplašen da ne možeš ni da jedeš ni da razmišljaš. Kada sam stigla u Lavov, doktor je rekao da sam smršava 3,5 kilograma i da su životi mojih beba bili u opasnosti jer je njihov razvoj zaustavljen - ispričala je buduća majka.

1 / 5 Foto: Printscreen/Facebook/ДСНС України

Njeni blizanci sada su ponovo počeli da rastu. Njen petogodišnji sin je pri svakoj poseti pita kada će doći njegova braća. Kako su projektili udarali u mete u Lavovu, krhke bebe kao što su Viktorija i Polina donesene su kući.

Dr Kondratova kaže da je osoblje u Harkovu donelo odluku da ostane na odeljenju intenzivne nege sa najmanjim bebama, čak i nakon upozorenja o vazdušnom napadu. Lekar kaže da se dete od 600 grama ne može odvesti u podrum i da bi to bilo "putovanje u jednom smeru".

- Ostajemo sa decom i sa njima proživljavamo bombardovanja - rekla je.

Jedna beba sa majkom, druga u bolnici

Za Irinu, majku bliznakinja, sirene za vazdušni napad predstavljaju tešku dilemu. Viktorijina sestra Veronika napustila je intenzivnu negu pa se sa majkom nalazi na opštem odeljenju. Kada se sirena oglasi, Irina je odvodi u sklonište, ali svoju Viktoriju mora da ostavi u inkubatoru jer je previše krhka da bi mogla da se pomeri. Majka govori da joj je to vrlo emotivno teško.

- Kao da razbijem srce na dva dela. Jedna beba dolazi sa mnom dok druga ostaje kod lekara. Stalno se pitam da li je sve u redu, kako se beba oseća... Ali u ovoj situaciji samo moramo biti jaki - govori Irina.

Bolnica u Lavovu, gradu koji se smatrao sigurnim utočištem od sukoba, već je "zatrpala" neke prozore, ali sada još gradi i poseban podzemni bunker za smeštaj najkrhkijih pacijenata u inkubatorima.

Bolnice su bile meta u ovom ratu, a osoblje je zabrinuto. Unutar ovog sukoba, bebe kao što su Viktorija i Polina vode sopstvenu borbu za opstanak.

- Ona je Ukrajinka, pobediće - rekla je Irina za BBC.

Bonus video:

03:47

Mariupolj posle sukoba izgleda kao grad iz horor filmova

(Espreso/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.